Maryse Condé. Bild tagen i Stockholm 2018.
Maryse Condé. Bild tagen i Stockholm 2018. Bild: Christine Olsson/TT

Maryse Condé är död

Den guadeloupiska författaren Maryse Condé är död, bekräftar familjen för AFP.
Hon blev 90 år.

ANNONS

Maryse Condé föddes i staden Pointe-à-Pitre på karibiska Guadeloupe.

Hon har skrivit ett 20-tal böcker, bland andra den afrikanska släktkrönikan "Segu" som blev hennes internationella genombrott. Hon har också skrivit bland andra "Desirada", "Tills vattnet stiger" och "Färden genom mangroven", samt flera pjäser.

I romanen "La migration des coeurs" gjorde Condé sin egen tolkning av Emily Brontës klassiker "Svindlande höjder", för att visa att det inte finns några gränser i litteraturen.

I Sverige fick Maryse Condé ett nytt genombrott 2007 när Leopard förlag gav ut just "Färden genom mangroven" från 1989. Romanen har beskrivits som hennes mest lokala och utspelas på Guadeloupe. Översättaren Helena Böhme läste den under en kurs i fransk litteratur på universitetet, blev uppmuntrad av sin lärare och kontaktade förlaget.

ANNONS

– Det är ett blomstrande språk och väldigt mycket självupplevt har jag också förstått senare. Den var också lite som en spänningsroman, det finns en särskild nerv i det hon skriver. Det var väldigt roligt att den slog så bra, säger hon.

Var Nobelpristippad

Sökandet efter den egna identiteten går som en röd tråd genom hennes böcker. Född i den franska kolonin ställdes hon tidigt inför betydelsen av ursprung, hierarkier och makt.

16 år gammal flyttade hon till Paris för att studera, men konfronterades där med slaveriet och kolonialismens historia och hon blev militant politisk.

Condé har ofta funnits med på listorna över möjliga vinnare av Nobelpriset i litteratur, och 2018 tilldelades hon Nya Akademiens litteraturpris, som instiftades som ett alternativ till det årets uteblivna Nobelpris.

"Hjärtskärande"

Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, som var en av initiativtagarna till Nya Akademien, lyfter fram en författare som har haft "avgörande betydelse":

– Jag kommer att minnas henne med sådan vördnad, respekt och kärlek eftersom vi också spenderade några dagar tillsammans när Nya Akademien lät bibliotekarier i hela landet rösta fram sina favoriter, och så vann hon till slut när folket fick rösta, säger hon och fortsätter:

– Hon höll ett gripande, hjärtskärande, stärkande tal som jag aldrig kommer att glömma.

ANNONS

Condé har även varit ordförande i Franska kommittén till minne av slaveriet, samt tilldelats priser som Le Grand Prix Litteraire de la Femme och Le Prix de L'Académie Française.

Fakta: Maryse Condé

Namn: Marysé Condé.

Född: I Pointe-à-Pitre på karibiska Guadeloupe. Det råder viss oklarhet kring hennes födelseår, men enligt franska medier föddes Condé 1934.

Anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Flera av hennes verk finns översatta till svenska.

Vid sidan av sitt författarskap hade Maryse Condé en framstående akademisk karriär. Hon undervisade länge i franskspråkig karibisk litteratur vid Columbia University i New York.

ANNONS