Linda Bengtzing på Melodifestivalen i våras. Arkivbild.
Linda Bengtzing på Melodifestivalen i våras. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mognare Bengtzing ramar in Melodifestivalen

När Melodifestivalen drar i gång nästa år fixar Linda Bengtzing både för- och efterfesterna.
– Alltså vilket drömjobb, att slippa tävla, säger hon.

ANNONS

Varje vecka under Melodifestivalen ska Linda Bengtzing leda den direktsända halvtimmen på plats i arenan innan musikfesten drar igång. Hon ska bland annat bjuda in gäster, fördjupa sig i artisterna och ta pulsen på publiken.

När konfettin sedan har lagt sig håller Bengtzing även i eftersnacket och fångar känslorna hos både vinnare och förlorare.

Linda Bengtzing har själv deltagit i Melodifestivalen åtta gånger, senast tidigare i år. Nu gillar hon att vara tillbaka – utan tävlingsmomentet, berättar hon.

– Jag har ju hamnat på alla placeringar, jag har varit i alla städer och jag varit med om det mesta. Nu vill jag bara bli Mellos Björne, med klokhet, snällhet och nyfikenhet.

ANNONS

"Mindre hysterisk"

I tävlingen har hon blivit känd som något av ett yrväder genom åren. Här blir det en något mer nedtonad Linda Bengtzing som möter tittarna.

– Jag kanske är lite mindre hysterisk när jag inte har förväntningar på mig. Jag behöver inte bevisa något och jag ska inte få poäng. Min energi kommer ju självklart att komma till nytta och det är klart att det blir rivigt, men på ett mognare sätt, säger hon.

Hon tror att hennes stora rutin från tävlingen kommer väl till pass i programledarjobbet.

– Det här är ju en hemmaplan för mig. Jag är den här nyfikna fyren i stormen, både för tittarna och de tävlande, och för låtskrivare och kostymörer. Jag vet ju vad de står inför och känslan man har när man vinner, åker ur eller går till Andra chansen.

Inte sluttävlat

Den stora utmaningen blir att hantera de tävlande i eftersnacket, resonerar hon.

– Det är klart att man vill träffa vinnarna och höra hur de känner när de har lugnat sig och har lagt undan blommorna, men det kommer ju att bli jättemycket besvikelse också. Den har jag också känt, jag har ju till och med hamnat sist i en deltävling.

TT: Vad ser du mest fram emot?

ANNONS

– Att vara på arenan och känna in känslan och nerven som alla har och att jobba med SVT igen. De har alltid bästa ljudet, bästa ljuset, bästa kameramännen, bästa allt.

TT: Men är det sluttävlat för dig nu?

– Nej för guds skull. Jag skulle kunna tävla varje år, jag älskar ju det. Men jag blev också väldigt glad nu när det här kom upp och jag slipper tävla. Men jag kommer inte att hålla mig från scenen, utan att säga för mycket.

Fakta: Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen 2023 inleds i Göteborg den 4 februari och kommer till Linköping, Lidköping, Malmö och Örnsköldsvik före finalen på Friends arena i Solna den 11 mars.

Programledare är Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

SVT presenterar artisterna nästa vecka, men enligt Aftonbladets vanligtvis välunderrättade källor innehåller nästa års startfält bland andra Marcus & Martinus, Nordman, Theoz och Panetos.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS