Otippad vänskap när uttrar flyttar in hos apor

Orangutang-familjen på Pairi Daiza zoo i Belgien har fått nya grannar. Ett gäng uttrar har flyttat in – med uppdraget att utmana aporna intellektuellt. Vänskapen har blomstrat, speciellt mellan orangutang-pappan Ujian och uttrarna.

ANNONS
|

Uttrarnas flytt är en del av djurparkens program för att se till att orangutangerna utmanas och blir underhållna, både mentalt och fysiskt. I programmet ingår bland annat lekar, pussel och gåtor eller, som i det här fallet, att de får umgås och interagera med andra djur.

LÄS MER:Det svänger ju – chimpanser visar danstakter

Tar sig upp på land för att leka

Därför har en grupp uttrar av arten asiatisk klolös utter fått flytta in i floden som går genom orangutangernas område.

"Uttrarna tycker verkligen om att ta sig upp ur vattnet och leka med sina stora, håriga kompisar", skriver Mathieu Goedefroy, talesperson för Pairi Daiza zoo.

I det vilda hotas orangutangerna bland annat genom exploatering av skogarna på Borneo och Sumatra i jakt på palmolja. Enligt Världsnaturfonden är samtliga tre arter akut utrotningshotade.

ANNONS

LÄS MER:Hotade människosläktingar blir allt fler

Orangutang-familjen på Pairi Daiza zoo består av mamma Sari, 15 år, pappa Ujian, 24 år och deras unge Berani, 4 år. Enligt Mathieu Goedefroy är det hittills Ujian och Berani som kommer bäst överens med uttrarna.

"Det gör livet roligare och mer intressant för båda arterna", skriver Mathieu Goedefroy.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS