Sveriges museer hade fler besökare sommaren 2023 än sommaren 2022. Skansen i Stockholm är fortfarande det museum som lockar flest besökare. Arkivbild.
Sveriges museer hade fler besökare sommaren 2023 än sommaren 2022. Skansen i Stockholm är fortfarande det museum som lockar flest besökare. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/ TT

Regn och rusk gav många besök på museer

Besökte du ett museum i somras? I sådana fall är du långt ifrån ensam. En ny rapport från Sveriges museer visar att antalet besökare återigen ökade.

ANNONS

Riksförbundet Sveriges Museer presenterar i en färsk rapport museernas besökssiffror för juni, juli och augusti. Rapporten bygger på svar från 163 museer, som tillsammans hade sju miljoner besök under sommarperioden.

En torr och varm juni gav en trög start, rapporterar flera museer. Men tillströmningen ökade markant när juli och augusti kom med regn och rusk.

Sammantaget ökade antalet museibesök med 8 procent jämfört med i fjol. Det betyder att siffrorna är tillbaka på samma höga nivå som rekordsommaren 2019.

"Det här är verkligen ett styrkebesked", säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.

Ökningen är jämt fördelad över storstadsregionerna och övriga landet. I Stockholm, Göteborg och Malmö ökade antalet museibesök med 9 procent, medan antalet besökare utanför storstäderna ökade med 8 procent.

ANNONS

Tapp för statliga museer

De statliga museerna, som sedan årsskiftet inte längre har fri entré, minskade sammanräknat sina besökssiffror. Andra museer med entréavgift ökade siffrorna med i snitt 6 procent, medan museer med fri entré ökade med 14 procent.

"Det är högsäsong i museivärlden, men lågsäsong i kulturpolitiken", säger Gunnar Ardelius.

Ett statligt museum som sticker ut är dock Vasamuseet, som i somras noterade 566 397 besökare och kan stoltsera med en ökning på hela 27 procent jämfört med i fjol.

I topp är liksom i fjol Skansen, Vasamuseet och Gotlands museum. Värt att notera är dock att fjärde plats nu innehas av friluftsmuseet Gamla Linköping som klättrade från sjätte, och att man på femte hittar Malmö museum som klättrade från elfte plats.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS