Värdemässigt ökade bokförsäljningen under 2023 jämfört med 2022. Men det var tack vare höjda priser på böcker. Volymmässigt minskade försäljningen. Arkivbild.
Värdemässigt ökade bokförsäljningen under 2023 jämfört med 2022. Men det var tack vare höjda priser på böcker. Volymmässigt minskade försäljningen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så mycket dyrare har böcker blivit

Priserna stiger på allt och så även på böcker. Snittpriset på en inbunden bok ökade med 13 kronor under 2023 jämfört med året innan. Det visar Förläggareföreningens och Bokhandlarföreningens färska statistik.

ANNONS

Trots tuffa tider står bokförsäljningen stabil. Så sammanfattar Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlarföreningen försäljningsstatistiken för 2023. Totalt uppgick försäljningen av böcker i Sverige till 4 985 miljoner kronor, vilket är en ökning med 0,2 procent jämfört med året innan.

Men siffrorna berättar inte hela sanningen. Trenden under året var att färre böcker såldes, men till högre priser till följd av inflationen. Snittpriset på en inbunden bok i fysisk bokhandel ökade till exempel från 171 kronor till 184 kronor. Volymmässigt såldes totalt 22,9 miljoner trycka böcker, vilket är 1,9 miljoner färre än under 2022.

För första gången tappade även abonnemangstjänsterna för strömmade ljud- och e-böcker. Antalet strömningar minskade med 1,1 miljoner, till 44,6 miljoner. Tillväxten värdemässigt var dock 10,6 procent. Strömmade böcker fortsätter att vinna marknadsandelar, även om den fysiska boken dominerar med 67 procent.

ANNONS

Den bäst säljande skönlitterära boken var "Atlas: Historien om Pa Salt", sista delen i den brittiska författaren Lucinda Rileys världssuccé om de sju systrarna. Tätt följd av Andrev Waldens självbiografiska och Augustprisade roman "Jävla karlar". Bland fackböckerna toppade "När ingen lyssnar" av Diamant Salihu. Bäst säljande barn- och ungdomsboken var "Förrädaren" av humortrion IJustWannaBeCool.

ANNONS