Gunilla Persson fick rätt mot kändissajten Stoppa pressarna. Arkivbild.
Gunilla Persson fick rätt mot kändissajten Stoppa pressarna. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sajt döms för förtal av Gunilla Persson

Stoppa pressarna fälls för ett fall av förtal mot Gunilla Persson, skriver Expressen. Hon hade stämt sajten och dess ansvarige utgivare Daniel Nyhlén för tre fall av grovt förtal. Han döms att betala 12 600 kronor i böter.

ANNONS

Mark Safaryan, Gunilla Perssons advokat är nöjd med den fällande domen men inte med straffet.

– Det här en stor framgång för oss, ingen ska begå brott i tryckfrihetsförordningens namn, det här är en viktig dom i det perspektivet, säger han till TT

Även Gunilla Persson är glad över domen.

– Jag har pratat med henne, men hon var nyvaken. Hon är glad men besviken över att påföljden inte blev fängelse, säger Mark Safaryan.

Till TT säger Daniel Nyhlén att domen mot honom är felaktig – och även "rättsvidrig":

– Vi kommer att överklaga beslutet till hovrätten. Men det jag reagerar starkt mot och det jag kallar rättsvidrigt i den här soppan är att både rättegången och domen är enligt yttrandefrihetslagen olagliga.

ANNONS

Nyhlén syftar på att artikeln som ligger till grund för målet plockats bort från sajten redan innan han delgavs misstanke om brott.

– Då har en ansvarig utgivare något som kallas för ansvarsfrihet. Det var en lagändring som gjordes 2019 – men det har alla missat, hävdar han.

Rättegången hölls för två veckor sedan i Stockholms tingsrätt.

Målet gäller tre artiklar publicerade 2020 och 2021, som Hollywoodfrun menar utgör grovt förtal eftersom det står att hon anklagats för djurplågeri, att hon stoppats vid den svenska gränsen och att hon varit en dålig förälder.

Juryn ansåg att Stoppa pressarna förtalat Gunilla Persson i ett av fallen – en artikel där hon bland annat sades vara misstänkt för bidragsbrott.

Efter juryns beslut gick målet vidare till juristdomare, vilket är det vanliga förfarandet i tryckfrihetsmål.

ANNONS