Kulturens Bildningsverksamhet lägger ned sin verksamhet. Orsaken är det aviserade minskade statsbidraget till Sveriges studieförbund under 2024. Pressbild.
Kulturens Bildningsverksamhet lägger ned sin verksamhet. Orsaken är det aviserade minskade statsbidraget till Sveriges studieförbund under 2024. Pressbild. Bild: Jurek Holzer/SVD/TT

Sänkt statsbidrag dödsstöt för studieförbund

Regeringens minskning av statsbidraget till Sveriges studieförbund har skördat sitt första offer.
Kulturens Bildningsverksamhet inleder under nästa år arbetet med att avveckla sin verksamhet.

ANNONS
|

Beslutet fattades på en stämma i slutet av förra veckan. Detta mot en bakgrund av att ett redan kämpigt arbete blir omöjligt med de aviserade sänkta statsbidragen för 2024. Det är statens administrativa krav som man under en tid har kämpat med. Kort sagt går man inte iland med det krävande pappersarbetet när stödet minskar så drastiskt.

– Jag förstår att det måste vara ordning och reda när man får statsbidrag. Men med nästa års minskade resurser mäktar vi helt enkelt inte med det som man kräver av oss, säger Åsa Kratz, förbundsordförande i Kulturens Bildningsverksamhet.

Tufft för alla

I regeringens budget för 2024 minskar bidragen till Sveriges studieförbund med en tredjedel. Att sänkningen skulle bli en hård smäll för förbunden larmade bransch- och intresseorganisation Studieförbunden i samverkan för redan när budgeten presenterades i september. Även Folkbildningsrådet har varnat för att det får stora konsekvenser för människors tillgång till bildning och utbildning i hela landet.

ANNONS

– Alla är oroade över utvecklingen. I slutändan handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Alla studieförbund kommer att få sin del av utmaningen, säger Åsa Kratz.

Litet förbund

Kulturens Bildningsverksamhet är ett litet studieförbund med verksamhet från norr till söder. Musikverksamhet Evelyn finns på elva orter i Sverige. Förbundet är ett av landets yngsta och bildades 2010. Bland de 17 medlemsorganisationerna finns bland andra Svensk folkdansring, Svensk jazz och Sveriges orkesterförbund.

– Med ett sänkt bidrag kan vi inte erbjuda en verksamhet med hög kvalitet. Stämman var enig om att en avveckling är det enda ansvarsfulla beslutet. Något annat vore inte rätt mot våra ägare eller den personal som vi har i landet, säger Åsa Kratz.

All verksamhet som är planerad för 2023 kommer att genomföras. Därefter inleds arbetet med att avveckla verksamheten, vilket ska vara avslutat sommaren 2024.

Kulturens Bildningsverksamhet

Kulturens Bildningsverksamhet har 17 medlemsorganisationer som tillsammans representerar en stor bredd inom Sveriges kulturliv. Bland medlemmarna finns bland andra Riksförbundet Visan i Sverige, Sveriges unga blåsare, Kammarmusik-förbundet och Sveriges folkdansring.

Musikverksamhet Evelyn finns i Luleå, Piteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Västerås, Örebro, Jönköping, Karlskrona, Göteborg och Malmö. Förbundet har även verksamhetslokaler och personal på andra orter i landet.

Med anledningen av nedläggningen anordnas den 18 oktober ett seminarium i Riksdagen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS