Ny bana. Sofia Rhedin fann stor glädje i arbetet med boken ”Ämnet bild”, och nu finns den ute i offentligheten.
Ny bana. Sofia Rhedin fann stor glädje i arbetet med boken ”Ämnet bild”, och nu finns den ute i offentligheten.

Sofias nya bok sätter allt ljus på bilden

Hon är bildläraren som blev utbränd. Och som nu gör comeback – som författare. – Jag har verkligen överraskat mig själv, säger Sofia Rhedin.

ANNONS

Sofia Rhedin växte upp i Vänersborg och lämnade stan när hon var 19 år.

Hon tillbringade sedan drygt ett decennium i konstnärskollektiv på olika platser i Europa, som Wien, Stockholm, Hamburg och Berlin.

– I 30-årsåldern tänkte jag att jag skulle bli sjuksköterska, och så blev det. Jag utbildade mig i Norge. Jobbade där med det i några år men märkte att målandet tog allt mer tid. Så jag skickade in en ansökan till Konstfack och kom in, berättar hon.

Hon blev klar för åtta år sedan, jobbade först som bildlärare i Stockholm och sedan flyttade hon tillbaka till Vänersborg.

ANNONS

– Det sista jobbade jag på Tärnan där jag trivdes väldigt bra – det kändes som att jag kommit hem. Därför blev jag så förvånad när jag visade symtom på utbrändhet. Det var något som gjorde att kroppen la ner, berättar hon.

Tillståndet mynnade ut i en sjukskrivning – och så småningom också en ny bana för Sofia.

– När jag kom igång med omstarten och frågan om vad jag skulle göra nu dök det här med läromedel upp. Och jag blev väldigt understödd i detta av olika aktörer i kommunen. Jag har nog det personlighetsdraget att jag är mer nördig och inåtvänd och passar bättre att coacha andra än att själv stå i centrum, säger hon.

Sofia säger att hon upplever utbudet av läromedel just för bildlärare som begränsat och det var inom detta område hon skred till verket.

– Hela missionen med den här boken är att fylla ett tomrum.

Sofia berättar att hon först presenterade sin idé för en rad förlag utan utdelning, men att Thelin läromedel så småningom nappade och bestämde sig för att ge ut boken.

– Arbetet var oerhört roligt, tänk om jag vetat detta tidigare, haha. På slutet blev det visserligen lite tungt med alla bitar som skulle bli färdiga. Men jag har verkligen överraskat mig själv, säger hon.

ANNONS

Slutresultatet heter ”Ämnet bild”, en 299 sidor tjock bok plus en tillhörande lärarhandledning.

– Den riktar sig till gymnasieskolans kurs ”Bild” på 100 poäng. Jag hoppas kunna inspirera både lärare och elever, och andra som överhuvudtaget är intresserade av ämnet, säger Sofia.

Boken innehåller diverse instruktioner och övningar, inte minst vad gäller digitalt skapande.

Sofia Rhedin kommer att signera boken på Akademibokhandeln i Vänersborg den 26 augusti.

Fakta: Sofia Rhedin

Ålder: 58 år.

Bor: I Vänersborg.

Inspireras av: Dagar när inget ska hända och man i lugn och ro kan få sina idéer.

Favoritkonstnär: Paul Cézanne.

Läser: Romaner, tidningar. Favoritförfattaren är Frank E. Peretti.

Favoritfilm: Picassos äventyr med Gösta Ekman.

ANNONS