Taylor Swift i Buenos Aires, Argentina.
Taylor Swift i Buenos Aires, Argentina. Bild: Natacha Pisarenko

Swifties, Taylurking och Swiftmas – orden att ha koll på inför Eras tour

Från Swiftmas och Taylurking på distans till Secret sessions med utvalda fans – Taylor Swift hittar ständigt nya sätt att engagera sina fans och fortsätter att göra så med turnén Eras Tour, som vid det här lagt slagit otaliga rekord.
Här hittar du ordlistan med allt att hålla koll på till Taylor Swifts konsert.

ANNONS

Swiftie – Taylor Swifts passionerade fans, de flesta med benkoll på allt som har med den 35-åriga sångerskans liv och leverne att göra.

Taylor Nation – det officiella namnet på Swifts managerteam.

Taylurking är när Taylor Swift överraskande dyker upp i sociala medier och (mer eller mindre subtilt) engagerar sig i fansen. Ibland har hon kontaktat fans direkt, ibland spridit fansens klipp vidare i sociala medier och ibland helt enkelt refererat till skämt om henne som uppkommit på olika fansajter.

Secret sessions är evenemang – ytterst intima sådana – som äger rum innan Taylor Swift släpper ett nytt album. Utvalda fans får då träffa Taylor Swift i hennes hem eller på hotell och där lyssna på albumet innan det har släppts – tillsammans med Taylor Swift själv.

ANNONS

Taylor-gating är när mängder av fans, som inte lyckats få tag på en biljett, istället träffas på gator och parkeringsplatser i anslutning till konserten för att sjunga med i sina favoritlåtar.

Swiftmas var när Taylor Swift skickade presenter till sina fans under julen 2014. Taylor kommenterade jultomteemoji på olika fans profiler i sociala medier, vilket indikerade att de var utvalda. Men till vad – det visste de inte. Vid jul trillade det dock ner paket hos de utvalda fansen, skickade från FedEx – som för tillfället hade döpts om till SwiftEx. Det visade sig att Taylor Swift hade valt ut presenter till var och en av fansen, slagit in allt själv i julpapper och postat det.

I klippet nedan kan du se Taylors film från Swiftmas 2014!

Meredith Grey, Olivia Bensson, Benjamin Button – troligtvis inte de du tänker på. Det är visserligen huvudkaraktärerna i ”Greys anatomy”, ”Law and order” och ”Benjamin Buttons otroliga liv” – men också namnen på Taylor Swifts tre katter. Sångerskan har i otaliga intervjuer nämnt och hyllat sina tre fyrbenta vänner, som också var avbildade på Swifts julkort 2020, vilket radioprofilen Kyle Meredith delade på Twitter:

Friendship bracelets – kanske inte så mycket ett ord, som en trend. Swifties syns inte sällan med vänskapsband, alltså pärlade armband med budskap på. Trenden kommer (troligtvis) från en textrad i låten ”You’re on your own, kid” där Taylor sjunger ”So, make the friendship bracelets, take the moment and taste it”. När Eras-turnén inleddes, några veckor efter att låten hade släppts, var trenden ett faktum bland konsertbesökarna. Nu finns tusentals videor på bland annat Youtube, där fansen tipsar varandra om hur man kan göra vänskapsband och workshops har startats i flera av städerna som Eras tour besöker.

ANNONS

Myspace – hon var absolut inte ensam av dagens världsartister på plattformen Myspace, men Swifts bilder, inlägg och kommentarer har fått ny spridning på internet i takt med att hennes kändisskap växt. Taylors tidstypiska ord från tidigt 2000-tal finns att läsa och citera på nätet, för den som känner sig manad.

Taylor Swift Foundation/The Taylor Swift Charitable Fund är Taylor Swifts välgörenhetsorganisation, som bland annat engagerade sig när Tennessee (där Swift bodde under flera år) drabbades av översvämningar 2010.

Travis Kelce är en framgångsrik amerikansk fotbollsspelare – och Taylors nuvarande pojkvän. Deras förhållande blev minst sagt uppmärksammat under årets Super Bowl, då Taylor (till viss del) stal showen från läktaren, när hon närvarade för att heja på sin käresta.

Nedan kan du se Taylor Swifts tidslinje och diskografi!

ANNONS