Vänersborg och världens största skivbolag i unikt samarbete

På måndagen ingick Vänersborgs kommun och musikbolaget Universal music ett nytt samarbete. Tanken är att unga tonsättare inom den klassiska musiken ska få chansen att ge ut sin musik och undervisas av namnkunniga professionella musiker.

ANNONS

Vänersborgs kommun har sedan många år satsat på att utbilda barn och unga i klassisk musik. Evenemang som Polstjärnepriset och Young strings academy har gjort att många ungdomar från både Sverige och Norden samlats i Vänersborg.

– Ungdomar i hela Norden har börjat se Vänersborg som en mötesplats för den klassiska musiken, säger Håkan Alfredsson, kultur- och fritidschef i Vänersborgs kommun.

– Vi letar hela tiden efter nya talanger. Polstjärnepriset och Young strings academy är fantastiska möjligheter att hitta dem, säger Henrik Björlin, marknadschef för klassisk musik och jazz på Universal music Sweden.

Universals förhoppning är att hitta nya spännande tonsättare och musiker – och ge ut deras musik på bland annat Spotify. Inspelningarna kommer att göras på Göteborgs konserthus i samarbete med Göteborgs symfoniker.

ANNONS

Henrik Björlin hoppas att det nya samarbetet ska leda till ny och gränsöverskridande musik.

– Jag tror vi kommer att se mycket ny musik, som vi typ inte trodde fanns, säger han.

Han menar att klassiska musiker kan inspireras av popmusiker och vice versa.

De unga musiker som deltog på gårdagens pressträff på Göteborgs konserthus är glada över det nya samarbetet.

– Det låter helt fantastiskt. Speciellt för det svenska musiklivet, men också för oss musiker som individer, säger Johan Dalene.

Tanken är att professionella musiker i Universals stall ska coacha elever genom så kallade masterclasses på till exempel Young strings academy. Ungdomarna får möjlighet att lära känna professionella musiker som kan ge en bild av hur det är att ha musiken som yrke.

– Vi har många proffs på riktigt hög nivå som vet hur det är att kliva av en 24-timmarsflight och direkt ställa sig och spela en konsert, säger Henrik Björlin.

Att en kommun och ett världsomspännande musikbolag samarbetar är unikt.

– Vi försöker vara lite modiga och inte gå den gängse vägen, säger Håkan Alfredsson.

Initiativet hyllas av Johannes Landgren, professor i orgel och improvisation vid Göteborgs universitet:

– Det är väldigt innovativt. Ni gör inte åtskillnad på hantverk och konst – det hänger ihop. Det är en insikt som Vänersborgs politiker uppenbarligen har och som vi borde implementera hos alla politiker, säger han.

ANNONS
ANNONS