Affärskvinnan Gunilla von Platen är styrelseordförande för Svenska filminstitutet. Hon meddelar att en enig styrelse beslutat om av avsätta vd Anette Novak. Arkicbild.
Affärskvinnan Gunilla von Platen är styrelseordförande för Svenska filminstitutet. Hon meddelar att en enig styrelse beslutat om av avsätta vd Anette Novak. Arkicbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

von Platen: Därför får Filminstitutets vd lämna

Beslutet att sparka Filminstitutets vd Anette Novak har "vuxit fram under en längre tid".
"Det är helt och hållet en fråga om ledarskap", säger styrelseordföranden Gunilla von Platen till TT.

ANNONS

Måndagens besked överraskade också den svenska filmbranschen. Gunilla von Platen vill inte ställa upp på en telefonintervju om orsaken till att Novak får gå utan svarar TT via mail:

"I det här läget är det min absoluta prioritet att möta personalen på Filminstitutet. De ska givetvis få information direkt från mig och inte via media."

"Vill ge lugn"

von Platen har varit styrelseordförande på Svenska filminstitutet sedan 1 mars 2023. Hon säger att beslutet att avsätta Anette Novak kommer från en enig styrelse och är något som vuxit fram under en längre tid, samt att man nu vill "ge verksamheten lugn och ro att fortsätta sitt viktiga arbete".

ANNONS

Gunilla von Platen säger att styrelsen har gjort en samlad bedömning som ligger till grund för beslutet.

"Svensk film står inför stora utmaningar och de möts bäst genom ett nytt ledarskap. Vi arbetar nu med att ta fram en kravprofil för ny vd och ser fram emot att sätta igång en rekryteringsprocess."

"Rimlig tid"

Anette Novak får lämna efter att bara ha suttit på sin post sedan april 2022.

"Anette Novak har varit vd i ett och ett halvt år. Det är rimlig tid för att en styrelse ska kunna avgöra vad som behövs framöver."

Men vd-bytet innebär inte att Filminstitutet ska ändra sin inriktning på verksamheten.

"Det är helt och hållet en fråga om ledarskap. Jag är oerhört imponerad av det arbete som bedrivs inom Filminstitutet och av den höga kompetens som finns hos personalen."

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS