Utställningen 'Shelter' tar med besökaren på en nära upplevelse av livet i tre olika flyktingläger. Pressbild.
Utställningen "Shelter" tar med besökaren på en nära upplevelse av livet i tre olika flyktingläger. Pressbild. Bild: Kenneth Ishii

VR-utställning skildrar livet i flyktingläger

Den kommande utställningen "Shelter" vill med virtual reality-teknikens hjälp skildra livet i flyktingläger.
Jag tror att man behöver placera sig mitt i de här bostäderna för att förstå hur det går till, säger konstnären Jesper Wachtmeister.

ANNONS
|

Idén att skildra arkitektur i krissituationer har Jesper Wachtmeister haft länge. Och de mest omedelbara kriserna sker i spåren av katastrofer när människor måste fly.

-Sedan slog det mig att jag trots all rapportering från alla dessa katastrofer inte har någon uppfattning om hur det går till att bo som man gör i en nödsituation, säger han.

Tre platser

För att råda bot på sin okunskap har Jesper Wachtmeister tillsammans med fotograf Kenneth Svedlund Ishii besökt tre platser – flyktinglägret Bidibidi i Uganda, jordbävningsdrabbade Lombok i Indonesien och flyktinglägret Za’atari i Jordanien.

Och från den 19 september kommer besökarna på Tom Tits Experiment i Södertälje kunna ta del av hur det är att leva på dessa platser, via den senaste tekniken.

ANNONS

-Jag tror att man behöver placera sig mitt i de här bostäderna för att förstå hur det går till. Eftersom det finns 360 VR-teknik så tänkte vi att det här kanske är ett bra användningsområde för den här tekniken. Att kunna transportera människor till de här platserna och skapa förståelse för hur det egentligen fungerar, säger Jesper Wachtmeister.

Nära upplevelse

Utställningen, som skapats i samarbete med Arkitekter Utan Gränser, kommer att ha realistiskt uppbyggda nödboenden med platsspecifika detaljer som hushållsredskap, sovplatser och typiska tillhörigheter som hjälporganisationerna har försett flyktingarna med. Och med hjälp av virtual reality-head-sets kommer besökarna att få en så nära upplevelse som möjligt.

Primärt riktar sig utställningen till skolungdomar, men även vuxna besökare är välkomna.

"Shelter" öppnar i Södertälje den 19 september 2019 och visas för allmänheten till den 7 januari 2020. Efter det ska utställningen turnera runt i Sverige och sedan internationellt.

Jon Lindhe/TT

Inför utställningen besökte fotografen Kenneth Svedlund Ishii och konstnären Jesper Wachtmeister tre flyktingläger, där ibland Bidibidi i Uganda. Pressbild.
Inför utställningen besökte fotografen Kenneth Svedlund Ishii och konstnären Jesper Wachtmeister tre flyktingläger, där ibland Bidibidi i Uganda. Pressbild. Bild: Kenneth Ishii
ANNONS