Nordeamisstankar stammar från affärer i Öst

Stöld, mord och stora summor som flyttas runt mellan olika länder – misstankarna mot Nordea som tvätthjälp för kriminella pengar har kolsvarta rötter i gamla Öst.

ANNONS
|

Misstankarna mot Nordea för penningtvätt har sin bakgrund i en påstådd stöld i de forna öststaterna, skriver Dagens industri. Den som står bakom den anmälan som har skickats till svenska myndigheter är finansmannen Bill Browder, som har grundat hedgefonden Hermitage Capital Management.

Enligt Browder handlar det i grunden om en stöld av inbetald skatt från hedgefonden. En stor del av dessa pengar ska enligt hans egen utredning ha slussats vidare till konton i Nordea.

Stölden upptäcktes 2009 av revisorn Sergei Magnitsky som sedan mördades.

- Eftersom det inte finns någon möjlighet att åklaga någon för mordet i Ryssland försöker vi få folk åtalade för penningtvätt i Väst. Det är motivet bakom den här utredningen, säger Bill Browder till Di.

ANNONS

Han förklarar att utredningen av Nordea varit mycket begränsad. Han tror att Nordea varit inblandad i fler misstänkta transaktioner.

- Jag skulle bli förvånad om det här inte bara är toppen på ett mycket större isberg, säger han om sin egen utredning av Nordea.

I rapporten som Hermitage Capital Management nu lämnat till bland andra Ekobrottsmyndigheten konstateras att tjänstemännen i Nordea borde ha fattat misstankar om penningtvätt, och att tecknen på detta var tydliga, skriver Di.

TT
ANNONS