Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I tre år har Stefan Augustsson varit fri från drogerna. Han mår riktigt bra och hjälper andra att bli fri från missbruket.

Nu är Stefan drogfri

Har man fastnat i missbruk, skadar man inte bara sig själv utan även sina människor omkring. Men hjälpen finns att få för att komma ur det. Stefan Augustsson är i dag fri från drogerna men arbetar med att hjälpa andra ur liknande problem.

Stefan Augustsson arbetar i dag för Kris, Kriminellas revansch i samhället. Han är kontaktperson men åker också ut till skolor och arbetsplatser för att föreläsa.

– Jag börjar med att berätta min lifestory. Efter det brukar det vara en frågestund för att reda ut de frågetecken som kommit, säger Stefan.

Under sina föreläsningar berättar han även om de konsekvenser det kan ge att använda droger, som fängelsestraff och fysiska problem.

– Man får ändå göra en kul grej av föreläsningen, men det är viktigt att ha ett allvarligt slut, säger han.

Missbruk av droger och den kriminalitet som följer, är vanligare bland yngre i dag än det var för 30 år sedan. Stefan informerar själv yngre ungdomar, såsom konfirmationsgrupper och upplever att de vet konsekvenserna av drogmissbruk. Däremot vet de också var och hur man får tag på droger. Unga Kris som riktar sig till en yngre ålder finns till för att hjälpa ungdomar ur missbruket.

– Vi är inte professionella, mer som kamrater. Vi stöttar och informerar, berättar han.

Stefan håller kontakten med föräldrar som är oroliga för sina barn och han tycker det är bra. Föräldrar har lättare i dag att be om hjälp än vad de hade för 20 år sedan. De vet också vad de ska fråga om.

– Problem för mig som nykter är nu nätdrogerna. Man vet inte konsekvenserna, vad som skadar och hur man påverkas av drogen.

Stefan har nu varit fri från missbruket i tre år. Från den dagen han förstod hur farligt det var med drogmissbruket tog det honom 17 år att bli fri. Sammanlagt var han fast i missbruket i 30 år. Under de här åren har Stefan suttit i fängelse i flera år, varit med om lever- och njurtransplantationer, samt legat inför döden på grund av drogerna.

I dag har Stefan det bra och har fått två barn på senare år. Han har också två barn sedan tidigare, vilka har fått stå ut med en hel del.

– Jag har inte funnits där. Det har varit droger och fängelsestraff, på det sättet har jag svikit dem. Det ska mina små barn inte få uppleva, säger Stefan.

Han menar att man inte kan ändra sin bakgrund, men att man kan få en ny chans och sin revansch.