Ny förening. Spelberoende är en stor folksjukdom. I Trestad får man vända sig till Göteborg för att få hjälp. Men nu öppnar en förening i Trollhättan.
Ny förening. Spelberoende är en stor folksjukdom. I Trestad får man vända sig till Göteborg för att få hjälp. Men nu öppnar en förening i Trollhättan.

Nu kan spelberoende få hjälp

Det var tio år sedan sist. Men nu öppnar Spelberoendes riksförbund en förening i Trollhättan igen.

ANNONS
|

Patrik Axelsson, boende i Vänersborg, jobbar på spelberoendeföreningen i Göteborg och har flera personer som kommer från Trestadsområdet som besökare.

– Vi har alltid haft en god dialog med kommunen i Trollhättan som stöttar i detta. Därför känns det bra att vi kan starta en grupp där, säger han.

Man hade en förening mellan 2005 och 2006 men det rann ut i sanden. Men nu är det dags för ett nytt försök. På tisdagskvällar kommer det vara öppna gruppsamtal och ingen anmälan krävs. Det räcker att dyka upp oanmäld.LÄS MER: Spelandet tog över mitt liv

– Då är det gruppsamtal. Alla som vill prata får göra det, men det är inget tvång. Och vi ser gärna att någon anhörig är med, men inte heller det är något tvång, säger Patrik Axelsson.

ANNONS

Han har själv varit spelberoende men är fri från spel sedan 2002.

– Nyckeln i samtalen är ju min egen historia. Att använda mig själv som exempel är en viktig del i processen.

Runt två procent av den svenska befolkningen har spelproblem. Och det är främst unga vuxna i åldern 16 till 24 år som är benägna att bli problemspelare.

– Det i sig är inte särskilt oväntat. Ofta börjar spelproblem bland unga vuxna, säger Frida Fröberg som är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Hon publicerade tidigare i år en avhandling som utgick från unga män och kvinnors problem med spel. Spelproblem är mer utbrett bland män.

– Det handlar mycket om en kultur. Killar umgås mycket genom spelande med vänner eller föräldrar, säger Frida Fröberg.

Något som Spelberoendes riksförbund tar upp är datorspel. Den typen av hjälp finns i dag i Göteborg. Men detta är ingen fråga för någon myndighet ännu.

– Det ses ännu inte som någon diagnos, det tar oftast några år. Det var först 1980 som man klassade spelproblem som en diagnos, även om det så klart fanns tidigare, säger Frida Fröberg.

För många är förnekelsen stor.

– Det finns fortfarande ett tabu kring psykiska sjukdomar. Vem vill erkänna att man har ett spelberoende? Många känner sig som förlorare.

ANNONS

I Sverige får man inte börja spela förrän man fyllt 18 år, ändå är det många under den åldern som börjar spela.

– Hur det kan vara så kan man verkligen fråga sig. Å andra sidan: många dricker ju alkohol innan vuxen ålder, säger Frida Fröberg.

Patrik Axelsson önskar hårdare regelverk.

– Vårt spelmonopol fungerar inte. Spelreklamen som prånglas ut i dag måste strypas, säger han.

Spelberoendes riksförbund har föreningar i åtta städer, senaste staden är Trollhättan.

Varje tisdagskväll mellan halv sju och halv nio kommer det att vara gemensamma gruppsamtal. Ingen anmälan krävs.

Utöver de gemensamma kvällarna kan man anmäla sig till enskilda samtal med en av resurspersonerna.

Första mötet är i morgon tisdag 1 september.

Källa: spelberoende.se.

ANNONS