Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Idag står många salar tomma på Dalslands sjukhus i Bäckefors. Hur framtiden ser ut återstår nu att se. Mycket tyder på att det framöver blir hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland och politikerna där som får ansvaret att handla upp den verksamhet som ska bedrivas.

NU-krisen stärker Dalslands sjukhus?

De lokala politikerna får ansvaret för de lokala sjukhusen. Detta är en del av de förändringar som NU-vården står inför. Att flytta ut besluten om vilken vård som ska upphandlas skulle kunna ge ökad handlingsfrihet för Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Det var i förra veckan som en enig regionstyrelse tog beslut om ett tolvpunktsprogram för att säkra en fortsatt positiv utveckling för NU-sjukvården och komma till rätta med stora ekonomiska problem.

Som TTELA då berättade så är en av delarna i programmet en maktförskjutning från NU-styrelsen ut till de lokala sjukvårdsnämnderna.

Ansvaret för de tre mindre sjukhusen, Strömstad, Lysekil och Dalslands sjukhus i Bäckefors, ligger från och med nu på politiker närmare de respektive enheterna. För Dalslands sjukhus så innebär förändringen att det framöver blir hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland som får uppdraget att handla upp den specialistverksamhet som ska bedrivas i Bäckefors.

Frågan är vilka effekter som detta ansvar för med sig. En tänkbar utveckling skulle kunna bli positiv för sjukvården i Dalsland.

Krister Stensson (M) är andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland. Han antyder, till tidningen Dalslänningen, att beslutsrätten i upphandlingsskedet ger ett större manöverutrymme.

– Det kan bli så att vi får större handlingsfrihet. Men mycket är fortfarande oklart. Vi har från moderaternas sida arbetat för att rätta upp NU-sjukvårdens ekonomi. Nu när det blir så här så får vi ta ett omtag. Men först är det flera frågetecken som måste rätas ut, säger han.

Beslutet att lägga ansvaret för vårdupphandlingen på "lokala" sjukvårdspolitiker delade regionstyrelsens båda block. De rödgröna partierna motsatte sig först detta men från allianspartierna var detta ett krav.

Åtgärdspaketet går nu vidare till regionfullmäktige för beslut 16 april.