Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nya Saab 9-5 har redan visats på flera mässor. På måndag startar lanseringen av bilen, med provkörningar i området runt Trollhättan.

Nu ska nya Saab 9-5 testas

I dag startar Saabs stora lansering av nya 9-5, som kommer att locka ett antal tusen människor till Trollhättan de närmaste veckorna. – Vi lanserar en ny bil, men det är samtidigt ett tillfälle att lansera nya Saab, säger informationschefen Eric Geers. [Uppdaterad 31 maj kl 07.46]

Saab har visserligen redan visat sitt nya flaggskepp på ett antal stora bilmässor, men det är nu den officiella lanseringen av nya 9-5 startar.

Och det sker på hemmaplan i Trollhättan, dit mellan 2 000 och 3 000 personer bjudits in för att bekanta sig med bilen.

– Det var ett självklart val att lägga lanseringen i Trollhättan. Det stämmer väl in med nya Saab, där allt nu centraliseras till Trollhättan, påpekar Eric Geers.

250 journalister provkör

I dag, måndag, tar Saab emot den första gruppen journalister. Under två veckor kommer sedan totalt 250 journalister, från ett stort antal olika länder, att komma till Trollhättan för att provköra bilen.

De får alla ett tvådagarsprogram, där de första dagen provkör bilen från Landvetter till Trollhättan via Sollebrunn.

Väl i Trollhättan kommer Saab att ha en närmare presentation av bilen och av nya Saab med Spyker Cars som ägare.

– Vi har byggt upp ett lanseringscenter i fabriken, där man har överblick över produktionen, säger Geers.

Dag två fortsätter provkörningarna, bland annat på Volvos provbana i Hällered utanför Borås.

Tjuvstart på fredag

Från måndag 14 juni är det så dags för återförsäljare, fleet-kunder, leasingföretag med flera att komma till Trollhättan för att få en liknande genomgång. Under de fem veckor som det programmet pågår kommer cirka 2 500 personer att besöka Trollhättan.

Men redan i fredags tjuvstartade Saab programmet. Då besökte myndighetsrepresentanter, fackliga företrädare, regeringsrepresentanter, riksdagsledamöter med flera som Saab haft kontakter med, inte minst under den långa försäljningsprocessen, Saab och Trollhättan.

Vad gäller produktionen av 9-5-bilar till kunder så är den i startfasen. Om en vecka skruvas också produktionstakten upp betydligt i fabriken. De första kundleveranserna av nya bilen sker strax innan midsommar. Då prioriteras Sverige, USA och England som är Saabs tre klart största och därmed också viktigaste marknader.