Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dalslands sjukhus fortsätter att engagera och kommittén för Dalslands sjukhus ska nu genomföra en ny enkät för att pejla åsikterna från dalslänningarna - vilka nya verksamheter vill man se på sjukhuset framöver?

Ny enkät om Dalslands sjukhus

Kommittén för Dalslands sjukhus gör en omstart och går ut med en ny enkät på Facebook för att få med de yngre dalslänningarnas synpunkter. – Vi vill försöka påverka den utredning om sjukhusens framtid som startar i september, säger Stig Johansson från kommittén.

Ni kan säkert bakgrundsstoryn vid det här laget - de styrande politikerna letar efter effektiviseringar och besparingar i sjukvården och dalsländska eldsjälar protesterar. Vårdöverenskommelsen 2012 slog fast att operation, röntgen och labb ska försvinna från Dalslands sjukhus i Bäckefors, trots envist motstånd från kommittén för Dalslands sjukhus.

Men efter att inriktningsbeslutet klubbats ska nu även framtiden och innehållet i lokalsjukhusen utredas och där vill kommittén försöka påverka igen.

Känner viss optimism

Därför går man nu ut med en ny enkätundersökning bland dalslänningarna, men den här gången sker det via Facebook. Enkäten, som dels listar vad som nu finns på sjukhuset och dels frågar vilka nya verksamheter dalslänningarna önskar sig, kommer att ligga ute på nätet till och med den 15 oktober.

– Den tidigare enkäten vi genomförde har nu ungefär 1,5 år på nacken och nu vill vi få fram en modernare variant som vi kan presentera för utredarna. I och med att vi går ut via sociala medier tror vi även att vi i större utsträckning kan nå de yngre dalslänningarna. Förra gången gick vi ut till föreningar i vårt område och då fick vi mest synpunkter från den äldre generationen, förklarar Stig Johansson.

Han känner en viss optimism inför höstens sjukhusutredning och menar att det nu gäller att kommittén jobbar tillsammans med politikerna.

– Jag tror att vi kan påverka och det känns som en meningsfull utredning. Vi tänker ha öppna samtal med både utredarna och samtliga politiska partier, inte bara den sittande majoriteten.

Andra sidan av myntet

Exakt vilket resultat enkäten kan leda till för Dalslands sjukhus framtid vill inte Stig Johansson spekulera i, men han hoppas och tror att många dalslänningar tar sig tid att svara. Och han tycker det är på tiden att hela bilden av en verksamhetsflytt kommer fram.

– Det pratas hela tiden om att det handlar om pengar och att verksamheter flyttas för att spara in resurser. Men den andra sidan av myntet är det ingen ansvarig som nämner: Vad kostar flytten? Med alla parametrar inräknade som resekostnader och så vidare kanske det blir mer pengar i slutändan? En sjukdom upphör ju inte bara för att en behövande inte får vård just i Bäckefors.

Kämpar vidare för restaurangen

En annan het fråga för kommittén är att fortsätta försöka rädda restaurangen på Dalslands sjukhus, trots att den nu alldeles nyligen ersatts av ett café.

– Vi vet att det finns 2-3 intressenter som vill ta över den gamla restaurangverksamheten, men av någon anledning lyckas inte NU-sjukvården få till några förhandlingar och det tycker vi är märkligt. Som det är nu kan sjukhuspatienterna inte få tag på varm mat på sjukhuset utan endast mackor och annat caféutbud och det är inte bra anser vi.