100 tjänster försvinner på Stampen media

Hundra tjänster försvinner från Stampen media när företaget tvingas kapa kostnader. Det meddelade vd Johan Hansson under tisdagen. Beskedet kommer efter ett kraftigt tapp på annonsmarknaden.

ANNONS

2023 har varit ett tufft år för mediebranschen. Tidigare har bland annat TV4 och Viaplay aviserat sparpaket och under tisdagen meddelade Sveriges Radio att de kommer att behöva spara 200 till 250 miljoner per år. Nu väntas också runt hundra personer varslas på Stampen media som driver ett stort antal tidningar på västkusten, däribland TTELA, Bohusläningen och Göteborgs-Posten.

– Det är både tråkigt och tungt. Bakom alla siffror är det kollegor och människor. Man får ha det stora perspektivet, hur jobbigt det än är, och har man varit med i den här branschen i ganska många år har man sett både hög- och lågkonjunktur. Då får man anpassa sig när det blir tuffare tider, säger Johan Hansson, vd på Stampen media.

ANNONS

Kraftigt annonstapp

Det är framför allt ett kraftigt tapp på annonsmarknaden som gör att Stampen nu behöver spara. Under tisdagen publicerade Mediebyråbarometern en rapport för augusti. Medlemmarna i Sveriges mediebyråer hanterar de flesta av landets största annonsörer och i augusti i år backade deras medieinvesteringar med totalt 22,7 procent jämfört med förra året. För dagspress på landsort och i storstad rör det sig om en minskning på 34,5 procent respektive 26,7 procent medan exempelvis tv backade med 30,5 procent.

– Det har fullständigt rasat under senaste kvartalet. De siffror som vi ser just nu har vi inte sett på många år. Ofta är annonsmarknaden tidigt ute, för det första företagen drar in på är marknadsföringen. Så det är klart att när vi ser de här stora tappen kan man ha en viss oro för hur ekonomin kommer att utveckla sig framåt.

Satsar också digitalt

Under tisdagen höll Johan Hansson ett möte för Stampen medias anställda där han meddelade att man nu genomlyser hela organisationen. Han berättade att man kommer att tvingas till besparingar men att man samtidigt måste fortsätta satsa på den digitala produkten.

– Att hitta den balansen är huvudfokuset just nu, säger han och tillägger senare:

– Sen kommer ekonomin att förbättras. Det kommer att bli bättre igen.

ANNONS

Du trycker på det digitala, det är vägen framåt nu?

– Ja, att print kommer att fortsätta falla det vet vi. Då är intäktsbenen vi har att stå på framåt digitala läsarintäkter och digitala annonsintäkter. Då måste vi lägga alla resurser vi kan på att göra den upplevelsen så bra som möjligt. Självklart i kombination med det som är viktigast av allt och det är vårt redaktionella innehåll.

Fredrik Hofflander: Ska fortsätta att satsa

TTELA är en av titlarna på Stampen media som kommer att påverkas av det kommande varslet.

– I det korta perspektivet påverkar dagens besked förstås oss alla. En del är oroliga för att förlora jobbet, andra är kanske mindre bekymrade för egen del men känner i stället oro för kollegor. I det lite längre perspektivet handlar det om att vi måste hitta vägar att fortsätta utveckla journalistiken, säger Fredrik Hofflander, chefredaktör på TTELA.

Målet är att journalistiken ska fortsätta att frodas i form av starkt nyhetsarbete även om redaktionen riskerar att bli mindre.

– Mitt mål är att läsarna inte ska behöva uppleva att tidningen blir sämre. Så sent som i morse visade i praktisk handling att vi kan prestera stark journalistik även i de här utmanande tiderna, i form av granskningen av Lextorp vårdcentral. Satsningen på ett riktigt skarpt, bra, viktigt och ibland underhållande innehåll fortsätter, men självklart kommer vi att behöva bli ännu bättre på att prioritera på ett klokt sätt.

ANNONS

Titlar i Stampen Media

Alingsåskuriren

Alingsås Tidning

Bohusläningen

Göteborgs-Posten

Hallands Nyheter

Hallandsposten

Härryda-Posten

Kungsbacka-Posten

Kungälvs-Posten

Lerums Tidning

Mark-Posten

Melleruds Nyheter

Mölndals-Posten

Nya Varbergsposten

Partille Tidning

Strömstads Tidning

St-tidningen

TTELA

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS