Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

18 000 evakuerade vid vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott på ön Sumatra i Indonesien har drivit över 18 000 personer på flykt. Närboende väcktes av jordskalv under natten till söndagen och såg lava komma upp ur kratern innan vulkanen Sinabung fick sitt utbrott strax efter midnatt.

- Vi trodde först att det var ett flygplan som passerade, men ljudet kom från vulkanen, berättade Maslin Pandia, boende i området, för lokala medier.

Indonesien höjde beredskapsnivån till den högsta och evakuerade boende inom en radie på sex kilometer. Minst 18 byar är drabbade och tusentals människor har fått lämna sina hem.

- Det är uppenbart farligt så vi har höjt varningen till röd nivå, sade Surono, chef för landets vulkanvarningscenter.

Enligt honom sprutade vulkanen rök och aska 1 500 meter upp i luften.

Svårt att andas

Minst tre byar täcktes av molnet och flyende bönder rapporterade att askan lagt sig över fält och odlingsmarker.

- Många gav sig av redan innan evakueringen inleddes. Vulkanen spydde ut svart rök, svavel och småstenar och de blev så rädda att de beslöt sig för att lämna sina hem, sade katastrofhanteringsmyndighetens talesman Priyadi Kardono.

Två personer på flykt undan vulkanutbrottet har dött i hjärtattacker, enligt lokala polismyndigheter, meddelar den statliga nyhetsbyrån Antara.

Räddningsledaren på plats, Mohammad Agus Wibisono, säger att askan spritt sig tre mil från vulkanen och många av de flyende rapporterade svårigheter att andas. Indonesiska Röda Korset har skickat personal till området och delar bland annat ut ansiktsmasker.

Hittills har inga uppgifter kommit om inställd flygtrafik.

Senaste på 1600-talet

Vulkanvarningen kommer att kvarstå i minst en vecka, meddelar katastrofhanteringsmyndigheten.

- Uppgifterna om Sinabung-berget är knapphändiga och experterna överraskades av vulkanutbrottet. Vi vet inte när ett nytt utbrott kan komma, så det är bäst att folk håller sig borta tills dess att det bedöms som säkert att återvända hem, sade Kardono.

Sinabung har inte haft utbrott på över 400 år men har visat tecken på viss vulkanisk aktivitet sedan i fredags, enligt vulkanvarningscentret.

Indonesien ligger i den så kallade eldsringen, där kontinentalplattor möts och det är vanligt med seismisk och vulkanisk aktivitet.