Stranden i Abu Dhabi. På dagen blir det ofta outhärdligt hett här.
Stranden i Abu Dhabi. På dagen blir det ofta outhärdligt hett här.

Abu Dhabi: Nya kulturmetropolen

En av världens bästa citystränder, ett av världens lyxigaste hotell och shopping i världsklass. Abu Dhabi har en svåröverträffad skrytlista - och nu satsar Förenade Arabemiratens huvudstad på att bli en av världens hetaste kulturmetropoler.

ANNONS
|

Solen är på väg ned och temperaturen med den. Då och då sveper varma vindar från Persiska viken in över cornichen, Abu Dhabis extremt välskötta strandpromenad. På ena sidan sträcker sig futuristiska skyskrapor och moderna lyxhotell mot himlen, på den andra slår loja vågor in mot den kilometerlånga citystranden. Cornichen kantas av små oasliknande parker som skulle imponera på vilken stadsträdgårdsmästare som helst. Barnskratten från stranden blandas med de melankoliska böneutropen från moskéernas minareter. Sofistikerad I slutet av cornichen tar de höga byggplanken vid. Där bakom reser sig höga byggkranar och ihåliga betongskelett, på väg att förvandlas till nya lyxhotell och moderna kontor. På andra sidan sträcker sig ett annat plank, med en banderoll som deklarerar att stranden håller på att rustas upp. Abu Dhabi är en stad i förvandling. Men till skillnad från grannen Dubai, som alltid tycks sikta på att bygga högst, störst och mest spektakulärt, framstår Förenade Arabemiratens huvudstad som lite mer sofistikerad. Lite som en klokare, mer eftertänksam storasyster till en gapig, uppmärksamhetstörstande lillebror. Medan Dubai satsar på glitter, glamour och shopping satsar Abu Dhabi på kultur och tradition. Kulturmetropol I skuggan av Dubais skrytbyggen (världens högsta byggnad, världens största köpcenter och så vidare) siktar Abu Dhabi på att bli en av världens nya kulturmetropoler, med hjälp av filialer till de världskända konstmuseerna Guggenheim och Louvren. Den megalomaniska projektplanen inkluderar också ett nytt påkostat nationalmuseum, ett nytt dans- och teatercenter samt ett nytt maritimt museum. Allt kommer att ligga koncentrerat på Saadiyat Island, en stor ö som även ska locka med nya hotell, promenadstråk och marina. Om allt går som planerat (vilket det sällan gör med den här typen av megabyggen) ska Louvren öppna 2015 och Guggenheim två år senare. Det nya kulturdistriktet lär också göra Abu Dhabi till ett av världens hetaste resmål för arkitekturintresserade. Jean Nouvel, Frank Gehry och Norman Foster är bara några av stjärnarkitekterna som har anlitats.

ANNONS

Imponerande arkitektur Vill man få en bild av framtidens Abu Dhabi ska man besöka Emirates Palace, ett av världens lyxigaste hotell. Här visas en ambitiös gratisutställning om Saadiyat Island med modeller av de spektakulära museerna. Men redan nu lockar staden med ett av världens främsta byggnadsverk: Sheikh Zayed Grand Mosque, en av världens största moskéer. På utsidan är det blänkande vit marmor, guld och enorma mosaiker. På insidan väntar bland annat världens största handknutna iranska matta och en av världens största kristallkronor, pyntad med miljoner swarovskikristaller. Det är en av få moskéer i landet som är öppen för icke-muslimer och flera gånger dagligen ges guidade visningar. Det är en av stadens bästa gratisupplevelser - och en perfekt reträtt när mitt på dagen-hettan gör det outhärdligt att ligga på stranden. Två andra alternativ är Marina Mall och Abu Dhabi Mall, två köpcenter med hundratals butiker vardera.

Modern souk Stadens bästa shoppingupplevelse är emellertid Central Market, en modern inomhusmarknad. Här säljs dadlar, orientaliska parfymer, pashminasjalar - mycket av det man vanligtvis hittar på en traditionell arabisk souk - men i en luftkonditionerad galleria ritad av den världsberömda arkitektbyrån Foster+Partners. Det är påkostat, men lågmält och elegant - en ovanligt lyckad kombination av modernism och tradition.

AllmäntAbu Dhabi är både ett emirat och en stad. Staden ligger drygt enoch en halv timmes bilresa söder om Dubai på kusten mot Persiskaviken.Land: Förenade Arabemiraten.Tidsskillnad: +3 timmar (+2 på sommaren).

ValutaDirham. 100 AED dirham=194 kronor.

VisumBehövs inte.

SäsongBästa tid är från november till mars.

Resa hitCharter med Solresor eller Fritidsresor. Pris från 5 495 kronor perperson för en vecka och trestjärnigt hotell med Solresor.Charterbolagen erbjuder även kombinationsresor till Abu Dhabi ochDubai.Flyg på egen hand från Stockholm med Norwegian eller Emirates somflyger direkt till Dubai, cirka en och en halv timme från AbuDhabi. Pris från cirka 3 000 kronor tur och retur. Flera andrabolag, exempelvis Etihad och Qantas, flyger till Abu Dhabi med enmellanlandning.

Abu Dhabis baksidaDet nya Abu Dhabi byggs upp med hjälp av miljontals gästarbetare,framför allt från Indien, Bangladesh och Pakistan. De saknarmedborgarskap i landet och har inte samma sociala förmåner somlandets egna medborgare.På ytan framstår Abu Dhabi som modernt och tolerant, men somresenär ska man vara medveten om att Förenade Arabemiraten är ettstrikt muslimskt land som styrs efter konservativa principer. Detär till exempel olagligt att vara berusad på allmän plats ochoffentliga ömhetsbevis kan medföra rättsliga konsekvenser. Bådehomosexuella relationer och sex utanför äktenskapet ärolagligt.Tidigare i år dömdes en norsk kvinna till fängelse efter att haanmält en våldtäkt i Dubai. Hon dömdes för sex utanför äktenskapetmen benådades senare.

ANNONS