Arbetsgivarna överger manuella bilar för automatväxlade

Körkort är många gånger ett krav när man söker jobb, men går det lika bra med automatkörkort? En rundringning visar att arbetsgivarna i Trollhättan och Vänersborg är med i omställningen och får fler och fler automatväxlade bilar i sin fordonsflotta.

ANNONS

De arbetsgivare vi pratat med känner igen trenden att fler tar körkort just för automat och ser det både bland de redan anställda och de som söker jobb.

– Det är fler och fler framför allt bland de yngre som har automatkörkort, konstaterar Mickael Brunberg, vd för Brunbergs bygg.

Inom företaget har man både manuella och automatväxlade bilar.

– Servicebilarna är manuella och ibland kan det bli lite problem. ”Jag har inte körkort för den bilen” får man höra ibland och så får man trixa ihop det. Man lär sig vilka som har det. Men fler och fler bilar går över också, så det är väl en övergångsperiod nu, konstaterar han.

ANNONS

Trollhättans stad köper bara in automatbilar

Trollhättans stad beskriver att man ibland får flytta fordon med automatisk växellåda från en verksamhet till en annan, men konstaterar att det är ett fenomen som kommer att upphöra på sikt då man fortsättningsvis bara införskaffar personbilar med automatisk växellåda. Inte heller idag har man någon förvaltning som enbart har manuellt växlade bilar.

– Det blir ett mindre och mindre problem vilket körkort man har, men körkort generellt ser vi är en bristvara idag. Även de med automatkörkort är eftertraktade, säger Karl Ekström, enhetschef för personalförsörjning och bemanning inom omsorgsförvaltningen.

I Vänersborgs kommun ser det ut på ungefär samma sätt. Verksamheterna har blandat manuellt växlade och automatväxlade bilar. Hemtjänsten, till exempel, har cirka 70 procent automatväxlade bilar och 30 procent manuella och där arbetas aktivt med att byta ut till automat vid varje ny upphandling.

Man nekar ingen anställning på grund av automatkörkort, men det kan det bli en begränsning i på vilken enhet man kan få arbete i. Har en enhet i hemtjänsten många med enbart automatkörkort, kan några få gå över till en annan enhet så det blir en bättre fördelning mellan bilarna.

”Vi ser att utvecklingen inom fordonsbranschen går mot elektrifiering och då är fordonen enbart automatväxlade. I alla verksamheter byts bilarna ut till automat allt eftersom” skriver kommunen i ett mejlsvar.

ANNONS

”Ett säkrare alternativ”

Städjobb är också ett vanligt förstajobb bland yngre och ett jobb som ofta kräver att du har körkort.

Therese Blomster på Tristar Clean i Vänersborg berättar att även de har såväl automatväxlade som manuella bilar.

– Det är inga problem i det stora hela.

Länsstyrelsen äger i stort sett inga fordon utan hyr bilar och kan då välja automat när behovet finns. Även här ser man positivt på utvecklingen.

– I stort sett alla nya fordon är ju faktiskt automatväxlade och jag tänker att det borde vara ett säkrare alternativ att slippa ett moment till, säger Inka Larsson på avdelningen för verksamhetsstöd.

LÄS MER:Fler och fler väljer att ta körkort för automat

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS