Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Bästa asiatiska lunchbuffén är utsedd

De där små thairestaurangerna som inte ser så mycket ut för världen är ofta riktiga guldkorn, visar TTELA:s stora jämförelse. Men det finns också de som lyckas kombinera ett överflöd av rätter med riktigt bra smak.

Vi valde att testa alla typer av asiatiska lunchbufféer utom de indiska. De flesta restauranger vi besökt har en thai- eller mixad asiatisk inriktning, medan ett par serverar mer klassisk kinamat. Minsta gemensamma nämnare visade sig vara minivårrullar, wokade nudlar och förstås ris.

På vissa ställen är detta tyvärr det enda som erbjuds vegetarianer. Ofta finns även wokade grönsaker, men sällan någon rätt med vegetariskt protein som tofu. Kort och gott gör nog den som varken äter kött, fisk eller skaldjur klokast i att beställa en lunchrätt från a la carte-menyn i stället.

Mycket kokosmjölk och socker

En annan reflektion är att de asiatiska restaurangerna som ligger i köpcentrum mer än andra tenderar att ha olika typer av husmanskost eller internationella rätter på buffén. Vi har stött på allt från ugnsbakad torsk till lasagne. Generellt sett är dessa restauranger även försiktigare med kryddningen av de asiatiska varmrätterna. Barnvänligt? Javisst. Men vi som förknippar de olika asiatiska köken med smaksättning som chili, färsk koriander, lime och färsk ingefära blir besvikna när det ofta smakar enbart kokosmjölk och blir alltför sött.

Precis som de friterade vårrullarna kan kännas krispiga eller mjuka, hemlagade eller fabriksgjorda, med spännande fyllning eller nästan ingen fyllning alls är de wokade grönsakerna lite av en kvalitetsmätare. Är dessa rätt wokade, så att spänst och smak behållits med ändå med en viss stekyta har vi märkt att det ofta går igen i övriga rätter. Är de wokade grönsakerna sladdriga och trista är det tyvärr ofta samma sak med grönsakerna som ingår i övriga wokar och grytor.

Här är hela listan:

I vår jakt på den godaste asiatiska lunchbuffén har det, förstås, emellanåt blivit lite tjatigt när utbudet och kvaliteten på maten varit ungefär det samma flera besök i rad. Men då har det ofta funnits andra saker som satt sin prägel på besöket. Konstutställning på väggarna på Ellys Thai i Vargön, förekomsten av färska sommarrullar på Shanghai i Trollhättan eller förströelsen det ger att spana ned på folk på shoppingtur från Asia i Etagehuset på Överby har gett välkommen variation.

Svårt att lyckas med glassen

Kaffe erbjuds på samtliga bufféställen – av mycket varierad kvalitet. Ibland har det varit så tunt och/eller så kallt att det inte gått att dricka upp, ibland riktigt bra. På alla ställen finns något att få till kaffet, om än bara fabriksbakade småkakor. Många erbjuder också mjukglass till självservering, oftast med friterad banan till. Svårt att orka med efter en väl tilltagen buffé, men ack så gott. Att lyckas få till en perfekt mjukglass verkar dock ganska svårt. Vi har stött på glass som varierat från perfekt till nästan oätlig.

Här är alla buffékollar:

LÄS OCKSÅ: Klassisk kinarestaurang sist ut i Buffékollen

LÄS OCKSÅ: Snålt och lite rörigt när buffékollen besöker Mellerud

LÄS OCKSÅ: Ingen kan behöva lämna Sunrise hungrig

LÄS OCKSÅ: Thaibuffé med den rätta känslan av hemlagat

LÄS OCKSÅ: Mysig miljö – men maten på buffén en besvikelse

LÄS OCKSÅ: Lunchbuffén passerar som slätstruken – men fräsch

LÄS OCKSÅ: Thaibuffén i Lilla Edet liten men naggande god

LÄS OCKSÅ: Alltför barnvänlig buffé på köpcentret

LÄS OCKSÅ: Från fin sushi till nästan oätlig mjukglass

LÄS OCKSÅ: Trevlig restaurang med grymt goda vårrullar

LÄS OCKSÅ: Fräsch och prisvärd buffé i mindre fräscha lokaler

LÄS OCKSÅ: Lunchbuffén som vågar sticka ut från mängden