Bengt i Ånge fångade möte mellan järv och varg

Bengt Nordström lyckades fånga ett möte mellan två av Sveriges största rovdjur: varg och järv. Filmen har väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.
– Det fanns visst ingen film i Sverige på något liknande, säger Bengt Nordström.

ANNONS
|

I slutet av januari fick Bengt Nordström en överraskning när han gick igenom filmerna från kameran som han riktat ut i skogen utanför Ånge. En järv och en varg möts vid en död älg och ser ut att göra upp om vem som ska få tillträde till bytet.

Eftersom han själv ofta sett både järv och varg i området så var han först inte säker på hur intressant mötet var.

– Det tog några veckor när jag gick och funderade, men så skickade jag materialet till en järvforskare och han blev väldigt imponerad. Då tänkte jag att det här var ovanligt. Och det fanns visst ingen film i Sverige på något liknande, berättar Bengt Nordström.

ANNONS

Två möten till mellan varg och järv

Han bestämde sig för att posta filmen på videoplattformen Tiktok och klippet fick snabbt över 130 000 visningar. Även många medier har uppmärksammat klippet.

– På tiktok går den riktigt bra. Och det är många kommentarer från utlandet så de verkar tycka att det är intressant.

När han fortsatte att gå igenom filmmaterialet hittade han ytterligare två möten mellan rovdjuren nätterna därpå.

– Ibland kom de själva ibland kom de två och två. Jag kan bara se att det var en varg, men det ser ut som minst tre olika järvar.

Bengt Nordström utanför Wild Medelpads koja i skogen utanför Ånge där mötet mellan järv och varg fångades på film.
Bengt Nordström utanför Wild Medelpads koja i skogen utanför Ånge där mötet mellan järv och varg fångades på film. Bild: Wild Medelpad

Lägger ut trafikdödat vilt

Bengt Nordström jobbar vanligtvis som bantekniker på Trafikverket och tar hand om påkört vilt. Han driver även upplevelseföretaget Wild Medelpad som har monterat kameran som fångade mötet. När mötet mellan rovdjuren skedde hade han nyligen lagt ut en påkörd älg i skogen.

– Det är därför de möts där. Båda är hungriga. Älgstammen har gått ner så det är inte så mycket kött i skogen för dem att äta. Så jag tror det blir mer och mer konkurrens, berättar Bengt Nordström.

Hur ska man tolka mötet? Vem var det som vann?

– Järven bestämde på platsen, det är jag helt säker på. Vargen fick aldrig komma fram när järven var där. Inte ända fram.

ANNONS

Var det någon som skadades?

– Inte vad jag kunde se. De ville nog inte slåss, utan det var bara markeringar.

Åt de upp älgen?

– Ja, den tog slut.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS