Bengtzing: "Jag kan inte sjunga långsamt"

Linda Bengtzing ställer upp i Melodifestivalen för femte gången. Men någon storslagen ballad blir det inte i år heller.

ANNONS
|

- Jag kan inte sjunga så långsamt. Får för mycket tid att tänka.

Linda Bengtzing studsar upp ur fåtöljen och drar med handen genom håret. Hon skrattar glatt och sätter sig ner igen.

- En ballad ..? Nej, vet du vad, det funkar inte. Jag vill sjunga fort. Jag vill att det ska undan. När jag fick startnummer sex i sista deltävlingen tänkte jag, fan också ... nu måste jag vänta så jävla länge, helvete.

Hon pratar så, snabbt och ivrigt, och svär som en gammal borstbindare. Men svordomarna saknar laddning, de glider med av bara farten utan att det låter grovt eller klumpigt. Som när Linda Bengtzing beskriver sekunderna innan hon går upp på scen.

ANNONS

- Jag är så intensiv, så peppad, så nervös att jag bara vill iväg, som en jävla häst i startfållan.

Viss risk för övertändning?

- (skratt) Det är väl det minsta man kan säga. Men det är min personlighet, det är så här jag är. Ivrig. Om jag snubblar får jag väl resa mig igen.

Det är den där kraftfulla, sprudlande energin som gjort att kvällstidningarna kallat Linda Bengtzing för både duracellkanin och turbokyckling. Men det är bara ena sidan av Linda Bengtzing. Det finns minst en till.

- Jag är väldigt inkluderande. Tycker det mesta är spännande och roligt, går alltid runt och pratar med folk. Ser till att de har det trevligt. "Tjena tjena, hur mår du, vill du ha kaffe". Sådan är jag.

Det är väl bra?

- Jo, kanske det, men ibland skulle jag vilja vara betraktaren. Betraktaren är kreddig och cool. Betraktaren är avvaktande, står tyst för sig själv och spanar in sin omgivning, betraktaren är Lars Winnerbäck.

ANNONS

Du är inte Lars Winnerbäck?

- Nej, jag är ju inte det. Då hade jag nog inte ställt upp i Melodifestivalen.

Med fem starter på tio år är Linda Bengtzing 2000-talets okrönta Mellodrottning. Men årets bidrag beskriver hon som något nytt, något annorlunda, och hon skiner upp när hon hittar en lämplig liknelse.

- Tidigare hade jag på mig en rustning som någon annan hade tillverkat. Nu har jag gjort min egen jävla rustning, och jag vet att den håller.

Hennes bidrag är skrivet av Nicke och Jojo Borg, och det handlar om hårt uppskruvad popdisco. Ännu fler bpm (taktslag per minut) än tidigare och för första gången helt utan tonartshöjning, märk väl.

- Det låter betydligt modernare än tidigare, lite klubbigare, synthigare. Dessutom är texten inte det minsta ironisk, jag menar verkligen det jag sjunger.

Men att löpa linan ut och sjunga på engelska var inte aktuellt, även om Linda Bengtzing menar att det skulle gynna henne i en eventuell Mellofinal då tittarna röstar på det man tror ska funka i Europa.

ANNONS

- Jag är svensk och uttrycker mig bäst på svenska, och min nya stil råkar vara på svenska.

Kan du beskriva din nya stil, din rustning?

- (skratt) Min rustning låter så dramatiskt, jag är inte Lisbeth Salander. Men jag är en av få som sjunger klubbig pop på svenska.

Efter att ha slutat nia, sjua, femma och sjua i Melodifestivalen förstår man om Linda Bengtzing vill pröva nya vägar, och i år råder fullt fokus. Inget lämnas åt slumpen.

I Örnsköldsvik har Linda Bengtzing hyrt ett stort hus med plats för hela sitt entourage av vänner, familj och medarbetare. Hon anländer redan i början av veckan, före alla andra, och har till och med pluggat in de senaste årens Mellostatistik.

- Jag startar som nummer sex och nummer sex har aldrig gått vidare till final. Det är ett helt värdelöst startnummer! Jag fattar inte vad Christer Björkman tänkte på.

- I den sista deltävlingen går det alltid bäst för startnummer ett och åtta. Alltid!

ANNONS

När vi skiljs åt efter en intensiv halvtimme på Linda Bengtzings managementbolag – där hennes porträtt hänger bredvid Shirley Clamp, Sarah Dawn Finer och Sonja Aldén – kommer hon springande med reflexband, disktrasor, en vit bläckpenna och en liten mp3-högtalare i svart mjukplast, alla specialbeställda med Linda Bengtzings signatur på.

- Alcazar startar etta och Anton Ewald åtta. Något måste jag fan göra.

---------------------------------------------

Linda Bengtzing

Född: 13 mars 1974.

Uppvuxen: Gullspång.

Bor: Tyresö.

Familj: Sambon Peter Ståhlgren och barnen Vera, 4 år, och Nisse, drygt 2 månader.

Bakgrund: Åtta år på Wallmans Salonger, tävlade som Aqua-Lene i Sikta mot stjärnorna år 2000 och var med i Fame Factory 2005. Har lett tv-program som Ordjakten och Floor filler. Ställt upp i Melodifestivalen med Alla flickor (2005), Jag ljuger så bra (2006), Hur svårt kan de va (2008), E de fel på mig (2011).

ANNONS

Gör annars: Tränar, tränar, tränar. Bakar och lagar mat.

ANNONS