Tåg ställs in på grund av stormen Knud

Stormen Knud, som väntas slå hårt mot Västsverige under fredagen kan komma att ställa till med stora problem för kommunikationerna. Trafikverket stänger av fyra sträckor från fredag eftermiddag. Västtrafik sätter in ersättningsbussar. SJ erbjuder gratis ombokning av sina resor.

ANNONS
|

På torsdagseftermiddagen meddelade Trafikverket att man klockan 16 på fredagen stänger av tågtrafiken på följande sträckor: Uddevalla-Strömstad, Varberg-Borås, Borås-Herrljunga och Håkanstorp-Gårdsjö (Kinnekullebanan). Stoppet är beräknat att pågå fram till lördag eftermiddag.

– Då det finns risk att träd blåser ner på rälsen vill vi inte riskera att resenärerna fastnar ute i banan. Därför stänger vi av, säger Deisi Sundin på Västtrafiks presstjänst.

Trafikverket uppmanar nu resenärer att kontakta sin respektive tågbolag för mer information om sin resa.

Erbjuder om- och avbokning

SJ påverkas i nuläget inte av de avstängda sträckorna.

– Våra tåg kör inte de sträckor som stängs av, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst.

ANNONS

Den, enligt prognoserna, kraftiga stormen Knud har ändå fått dem att agera.

– Under eftermiddagen kommer vi att gå ut till resenärer och informera via sms, vår app och sj.se, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör hos SJ.

LÄS MER:Stormen uppgraderas – klass 2-varning utfärdad

Oroliga tågresenärer kommer även att erbjudas gratis om- och avbokning av resor. Det gäller för de resenärer som reser inom Västra Götalandsregionen.

– Vi vill agera proaktivt. Känner man oro eller är rädd för att det ska bli förseningar så erbjuder vi gratis ombokning. Vi vill också uppmana resenärer att besöka vår hemsida för att få den senaste informationen kring läget, säger Carl-Johan Linde.

Hur vanligt är det att ni agerar på det sätt som ni nu gör?

– Det har hänt i vissa fall. Just när det gäller stormar så vet jag inte riktigt hur det har sett ut.

Västtrafik kan påverkas

Västtrafik, som trafikerar de avstängda sträckorna, håller just nu på att boka upp ersättningsbussar. De räknar i nuläget inte med några inställda resor.

– Det finns risk för höga vattenflöden, och det kan påverka framkomligheten för våra bussar, säger Mette Ramquist på Västtrafiks pressjour.

Några ytterligare åtgärder har ännu inte vidtagits.

Man är dock medvetna om att situationen kan komma att förändras. Blåser det över 30 sekundmeter kommer Trafikverket stänga av Älvsborgsbron.

ANNONS

– Då kommer vi leda om busstrafiken via Götaälvbron. Det finns en omläggningsplan.

Västtrafik uppmanar resenärer att följa utvecklingen via hemsidan och i appen.

Göteborgs stad uppmanar till försiktighet

Magnus Ericsson, tf avdelningschef Samhällsskydd och beredskap på Göteborgs stad, skriver följande i ett mejl till GP:

”Med anledning av stormen Knud har SMHI utfärdat en klass 2-varning. Göteborgs Stads verksamheter bedrivs som vanligt under fredagen. Följ uppdateringar gällande väderläget hos SMHI och via media. Var uppmärksam och försiktig när du rör dig utomhus. Om situationen förvärras fattar staden nytt beslut i samverkan med räddningstjänsten."

'Konsert ställs in

Inte heller Liseberg ser ut att påverkas något nämnvärt. 2011 hade nöjesparken stängt en dag under Jul på Liseberg, men informationschefen Julia Vasilis poängterar att parken då är mer utsatt för extrema väderlekar.

– Parken ser under julen annorlunda ut med rekvisita, med luckor och väggar, säger hon.

Vissa attraktioner är dock känsliga för vind, vilket gör att de tillfälligt kan komma att stängas av.

Dock ställs fredagens konsert med Loreen på Taubescenen in.

– Vi kommer leta efter ett nytt datum. Nu är det ju inte så många dagar kvar på säsongen, så det kan bli nästa år.

Texten uppdateras

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS