Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny studie visar att coronaviruset kan ha cirkulerat i Kina innan det nådde Wuhan. Bild: Ng Han Guan
En ny studie visar att coronaviruset kan ha cirkulerat i Kina innan det nådde Wuhan. Bild: Ng Han Guan

Coronaviruset kan ha uppstått redan i oktober 2019

Coronaviruset kan ha uppstått i Kina redan i oktober 2019, två månader innan det första sjukdomsfallet upptäcktes i Wuhan. Det visar en ny studie från University of Kent.

Forskarna som ligger bakom studien har gjort en uppskattning av när det första fallet av covid-19 hos en människa uppstod.

Resultatet visar att det kan sträcka sig från tidigt i oktober till i mitten på november 2019, uppemot två månader innan Kinas första officiella sjukdomsfall, som rapporterades i december samma år.

Viruset kan ha funnits innan Wuhan

Det mest troliga är enligt studien att den första personen blev smittad av coronaviruset den 17 november i Kina, och att det redan i januari 2020 hade spridits till ett flertal andra länder.

Det första sjukdomsfallet rapporterades i kinesiska Wuhan och tros ha kopplingar till fiskmarknaden Huanan i staden. Men studiens resultat pekar mot att viruset troligtvis cirkulerade i landet redan innan det nådde marknaden.

Tidigare har även misstankar från bland annat den amerikanska underrättelsetjänsten hävdat att coronaviruset ska ha uppkommit i ett labb i Wuhan, en teori som WHO har avfärdat. I stället menar de att viruset ska ha spridits till människor via djur.

LÄS MER: Vaccinationstider släpps för 80-talister i Västra Götaland