Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Det är möjligt att rösta utan giltig id-handling i Sverige.  Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Det är möjligt att rösta utan giltig id-handling i Sverige. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Det är förbjudet att göra i vallokalen

Vallokalens ordförande har ansvaret för ordningen och kan avvisa personer om de stör. Men rätten att rösta är stark i Sverige och mycket ska till för att någon ska nekas rösta på valdagen.

Det är tillåtet att både filma och fotografera inne i vallokalen. Den enda regeln som skulle kunna komma emellan är ifall någon stör ordningen eller andra väljare genom sitt beteende.

Några speciella regler kring vilka kläder som är tillåtna finns inte heller. Har någon på sig kläder med politiska budskap skulle det däremot kunna bryta mot regeln om att väljarna har rätt att rösta ostört och utan påverkan.

– Partimedlemmar kan till exempel bli ombedda att hänga av sig jackor med partisymboler när de röstar. Det kan bli svårare med pins på kavajslaget och liknande. Då kan det sägas att man får ha det på sig när man röstar men att man sedan inte får dröja kvar i vallokalen efteråt, säger Hans-Ivar Swärd, valhandläggare på Valmyndigheten.

Ribban för berusning väldigt hög

Det går att rösta utan giltig id-handling. I stället kan man låta någon annan intyga ens identitet, så länge den personen kan legitimera sig.

– Det går också att rösta utan id ifall väljaren är känd av röstmottagaren. Det kanske mest är aktuellt i mindre kommuner.

Röstmottagarna kan inte neka någon att rösta för att de uppträder olämpligt och till exempel fäller rasistiska kommentarer. Rätten att rösta går före och personalen i vallokalen får försöka hantera situationen så smidigt som möjligt. Däremot kan en eventuell polisanmälan bli aktuell i efterhand vid extremt kränkande beteende.

Det är möjligt för vallokalens ordförande att avvisa en person som anses vara för berusad att rösta.

– Det är upp till ordförandens omdöme att säga till någon som är för berusad att de får nyktra till och komma tillbaka. Sen ska det noteras i protokollet att personen var för berusad för att rösta. Men ribban för det är väldigt hög.