Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

ELA och TT blir en

VÄNERSBORG: I nästan 120 år har folk i Vänersborg med omnejd kunnat läsa sin ELA. Idag publiceras sista numret. Men redan i morgon börjar ett nytt kapitel i tidningens historia.
ELA, Annonsbladet eller Elfsborgarn, som tidningen omväxlande kallats av läsarna, var under nästan 100 år, mellan 1885 och 1982, minst sagt starkt förknippad med familjen Petré.

Det hela började i ett boktryckeri i Skara som Johan Petter Petterson startade 1958. Pettersonska tryckeriet gav under åren ut flera olika tidningar och från 1885 även Elfsborgs Läns Annonsblad.

Enligt vårt eget jubileumsnummer från 1960 var det i änkan Johanna Pettersons regi som tidningen startades. Andra källor anger sonen Knut som grundare.

Hur som helst fick läsarna i Vänersborg en veckotidning på fyra sidor. Den beskrevs av en del som anspråkslös och enkel och skulle inte riktigt kunna konkurrera. Alla vet ju hur det gick.

1895 flyttades tryckningen från Skara till Vänersborg och utgivningen ökade till två dagar i veckan.

Från starten och fram under det tidiga 1900-talet var tre av Petterson-sönerna: Knut, Mauritz, även kallad "Moje" och Johan August eller "Janne" mycket involverade i tidningsarbetet. De ändrade också efternamnet till Petré.

En viktig medarbetare, som inte kom från familjen, var redaktören Edvard Gustafsson. Han betydde mycket för att få folk att läsa tidningen och ska ha gjort den "populär bland traktens arbetare och bönder" som Tomas Andersson Odén skriver i "Skaraborgar'n och spionen".

Karl Gustaf Wassenius blev tidningschef 1923 och han stannade kvar ända till 1957 när familjen Petré tog tillbaka chefstolen genom Ingrid Petré-Ström. Hon satt kvar fram till 1982.

I samma veva sålde familjen till ett konsortium som bestod av fyra chefer på företaget. Ekonomiska bekymmer gjorde att de i sin tur sålde till Bohusläningen och Vestmanlands Läns Tidning (VLT). Några år senare blev VLT ensamma ägare.

Från 1982 till 1993 var Jan-Erik Ehne chefredaktör. Han efterträddes av Torbjörn Håkansson som fortfarande innehar posten.

Läsare och medarbetare har kommit och gått. Till och med namnet har ändrats. Men tidningen har funnits kvar. Det kommer den att göra även i fortsättningen men då tillsammans med Trollhättans Tidning och under nytt namn igen.

NIKLAS JOHANSSON
0521 - 26 46 00
[email protected]

Källor: "Skaraborgar'n och spionen" av Tomas Andersson Odén och ELA:s jubileumsnummer från 11 november 1960.
TT:
TROLLHÄTTAN I närmare hundra år har den funnits - lokaltidningen i Trollhättan med omnejd. Ägare och chefredaktörer har kommit och gått, men tidningen har oavbrutet levererat lokala nyheter och annonser.


Första numret utkom 1906. Det var folkskolläraren och kommunalpolitikern Ernst Karlinder som startade Tidningen Trollhättan. Sedan tidigare fanns Trollhättans Tidning, grundad 1892.

Ernst Karlinder skrev under signaturen Bäsk många tuffa kommentarer om konkurrenten och 1918 köpte han helt sonika upp Trollhättans tidning och döpte den sammanslagna produkten till Trollhättan - Trollhättans Tidning.

Därmed blev tidningen stadens enda lokaltidning - och har så varit sedan dess.

Från början kom tidningen ut två gånger i veckan och innehöll enbart lokalt material. Länge var Ernst Karlinder ensam redaktör men hösten 1925 knöts skribenten Erik Wengström till tidningen. Han beskrev redaktör Karlinder som att han "hörde till dem som kysste och slog ihjäl med samma varma själ".


Karlinder hamnade dock så småningom i rejält blåsväder. Han hade genom åren varit indragen i hårda politiska kontroverser där striden om det totala rusdrycksförbudet stod i fokus. Det utlöste en allmän bojkott mot tidningen som höll på att gå under.

För att rädda tidningen tvingades Ernst Karlinder att avgå.

Tidningen klarade den krisen men i början av 1930-talet blev de ekonomiska svårigheterna för stora. 1933 gick tidningen i konkurs och därmed avvecklades familjen Karlinders ägarintressen. Ledningen togs över av advokat Georg Kjällgren.

En färgstark tidningsman som lever i många Trollhättebors minne var Patrik Perslow. Han kom till tidningen som chefredaktör 1949 och stannade till sin pensionering 1975. Tidningen som tidigare hållit en låg politisk profil blev nu alltmer borgerlig och, enligt de politiska motståndarna, rentav mörkblå.

Perslow ersattes på chefredaktörsposten av Lars Schultz som upprätthöll tjänsten fram till 1983. Han fortsatte dock som ledarskribent och kulturredaktör fram till sin pensionering på 90-talet.

Sedan 1983 är Torbjörn Håkansson tidningens chefredaktör.


På 1960-talet bytte tidningen ägare igen. Familjen Ström-Petré som ägde ELA (Elfsborgs Läns Annonsblad) köpte Tidningen Trollhättan.

I mitten på 1980-talet investerades i ny tryckpress. Satsningen kostade 60 miljoner och medförde akuta ekonomiska problem. Hösten 1985 var Tvåstads Tidnings AB ytterst nära en konkurs.

Räddningen kom genom tidningarna Bohusläningen och Vestmanlands Läns Tidning, VLT som köpte halva företaget var. I slutet av 1980-talet köpte VLT-koncernen ut Bohusläningen och blev ensamägare till Trollhättans Tidning och ELA.

1989 övergick båda tidningarna till tabloidformat med utgivning fem dagar i veckan. I samband med detta försvann lördagstidningen, vilken har saknats av många läsare.

Men nu är det dags för en ny historisk förändring - den allra största. I morgon, lördag utkommer det första numret av den nya sexdagarstidningen TTELA och därmed inleds en ny epok.


LOTTA BRUÉR
0520 - 49 42 06
[email protected]


Källa: Trollhättan - Samhälle i expansion av Hilding Johansson.