KONTROLL.   Tord Hedgren mäter hur tjock tilläggsisoleringen är. Den här fastigheten är han nöjd med. ”Den byggdes på 40-talet men har skötts jättebra”, säger han. Nere i källaren läser han av elmätarna och känner  efter om det är varmt någonstans, vilket kan tyda på för hög belastning.
KONTROLL. Tord Hedgren mäter hur tjock tilläggsisoleringen är. Den här fastigheten är han nöjd med. ”Den byggdes på 40-talet men har skötts jättebra”, säger han. Nere i källaren läser han av elmätarna och känner efter om det är varmt någonstans, vilket kan tyda på för hög belastning.

Energideklarationer för miljarder

Sex miljarder. Så mycket kommer det att kosta att energideklarera Sveriges alla flerbostadshus. – Vem är det som ytterst får betala? Jo, hyresgästerna, säger Jan Thorsson, energispecialist på Fastighetsägarna i Fyrbodal.

ANNONS
|

Första oktober 2006 infördes lagen om energideklarationer.

Den innebär att ägare till byggnader är skyldiga att deklarera dem med hjälp av en oberoende expert. Experten ska även föreslå energisparande åtgärder.

Lagen bygger på ett EU-direktiv. Och att man fokuserat på byggnader beror på att dessa svarar för 40 procent av all energianvändning i EU.

Sveriges mål är att, med utgångspunkt från 1995, minska energianvändningen med 20 procent till 2020 och med 50 procent till 2050.

Kan ta sju år

Trots att lagen infördes för två år sedan är tiden knapp.

Det finns omkring 400 000 kommersiella fastigheter i Sverige, hyreshus och bostadsrätter.

ANNONS

– Ungefär tio procent av dessa kommer man att hinna energideklarera före årsskiftet, bedömer Jan Thorsson.

– Det kommer att ta fem, sex, sju år innan man är klar med alla.

Dyrt blir det. 15 000 kronor kostar det i genomsnitt att energideklarera ett flerbostadshus. Det innebär en kostnad på sex miljarder för hela beståndet.

– För pengarna får man ett papper. Men det finns ingenting i lagen som tvingar fastighetsägarna att genomföra åtgärdsförslagen, säger Thorsson.

60 000 villor byter ägare

Därtill kommer Sveriges cirka 1,9 miljoner villor, varav omkring 60 000 byter ägare varje år. Mellan 3 000 och 5 000 kronor får man betala för att energideklarera en villa.

Säljaren är ansvarig för att energideklarationen blir gjord, även om det drar ut på tiden.

– I ett övergångsskede får man sannolikt skapa en klausul i kontraktet om att säljaren ska stå för kostnaden, säger Lennart Johansson på Svensk fastighetsförmedling i Trollhättan.

Varför har det tagit sån tid?

– Det finns för få energiexperter. Det finns inte en vettig chans för folk att hinna klart i tid. Och det är vi väl medvetna om, säger Trollhättans energisamordnare, Sara Borgström.

Det har tagit tid att komma överens om vilka regler som ska gälla, hur deklarationerna ska se ut och vilka krav som ska ställas på experterna, förklarar hon.

ANNONS

– Men nu är vi ändå på gång och det finns enorma potentialer att spara.

Jan Thorsson håller med om att syftet är gott.

– EU vill inspirera fastighetsägarna till att energispara. Men detta är ett exempel på Sveriges lust att överbyråkratisera, säger han.

– Vi har fått en lag som inte går att efterleva. Prissättningen är fri och kostnaden kommer att drabba hyresgästerna.

Specialbyggnader över 1 000 kvadratmeter – till exempel simhallar, bibliotek, skolor.

Byggnader med nyttjanderätt – hyresrätter, bostadsrätter och lokaler som hyrs ut.

Byggnader som ska säljas, även villor.

Vissa byggnader är undantagna – till exempel fritidshus med högst två bostäder, industrianläggningar och verkstäder samt tillfälliga byggnader.

En energideklaration är giltig i tio år.

Kommunen ska se till att Lagen om energideklarationer efterlevs.

Kommunen har rätt att utfärda vitesföreläggande om kraven inte efterlevs. Enligt förslag från Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska vitesbeloppet i så fall vara högre än vad energideklarationen kostar.

Få hinner få sina byggnader energideklarerarade före årsskiftet. Enligt Boverket accepteras förseningen om fastighetägaren skriftligt beställt en energideklaration hos en certifierad expert, som kan verifiera beställningen.

ANNONS