Fler kör upp för automat – genväg till körkortet

Från en försvinnande liten andel till nästan en tredjedel. Körkort begränsat till automatväxlad bil blir allt vanligare. På Vargöns trafikskola bekräftar man att det ofta är en snabbare väg till körkort och är något trafiklärarna själva i många fall rekommenderar eleverna.

ANNONS

År 2017 var ett av tio godkända förarprov för B-körkort ett prov för automatväxlad bil. År 2022 var siffran uppe i tre av tio – i Sverige som helhet såväl som vid förarprovskontoret i Vänersborg.

– De senaste fem åren har förändringen gått fort. Framför allt är det en effekt av elektrifiering och utveckling av fordonsflottan i Sverige, säger Sofia Lindahl, kommunikationschef förarprov vid Trafikverket.

Sverige har av tradition alltid haft en relativt gammal fordonsflotta, menar hon, men ser i takt med hur det förändras hur Sverige börjar komma i kapp framför allt Tyskland när det kommer till hur många som väljer att ta körkort för automatväxlad bil.

ANNONS

– Idag är knappa 20 procent manuella bilar i nyförsäljningen. Det speglas i hur dagens unga ser på körkort kopplat till bilars teknik.

Utvecklingen välkomnas av Trafikverket.

– Vi ser positivt på det här. Dels får vi en högre trafiksäkerhet, när trafikanterna kan hålla allt sitt fokus på trafiken. Dels är fordonen så smart konstruerade och programmerade att det ger miljömässiga fördelar, säger Sofia Lindahl.

Än så länge är körkort för manuellt växlad bil utgångsläget, med det får man även köra automatväxlade bilar. Med automatkort får man en begränsning.

”Inte så stort extra moment”

På Vargöns trafikskola har man i dagsläget fem manuella bilar och två automatväxlade. För trafikskoleeleven Nadja Vierikko var det en självklarhet att välja manuellt när det var dags att börja övningsköra för några månader sedan.

– Många säger att alla bilar som tillverkas nu ändå är automat, men att kunna köra manuellt är bra om man vill kunna köra en hyrbil eller en jobb-bil, säger hon.

Dragläget lärde hon sig behärska ganska snabbt, men att få ihop helheten med koppling och växling var lite knepigare. Nu går det av bara farten och det var absolut värt det, känner hon.

– Det var inte så stort extra moment och det känns som att man har en annan connection till bilen, menar hon.

ANNONS

Trafikläraren Henrik Berglund berättar dock att många får lägga ett stort antal lektioner på att lära sig hitta dragläget, växla och starta i backe med manuell bil. Det märks att de som kört hemma innan oftare gjort det framför allt i automatväxlad bil.

Lärarna rekommenderar vissa elever automatkort

Efter en första lektion ger lärarna vanligen en bedömning av hur många lektioner som kan behövas för att nå det efterlängtade körkortet och när de ser större utmaningar med dragläge och växling rekommenderar de ofta ett körkort för automat.

– Elever kan spara alltifrån fem-sex upp till 20 lektioner på att ta ett automatkort i stället.

Andra gånger kommer initiativet från eleven.

– Många har ingen manuell bil hemma att öva med. Har du däremot möjlighet att köra manuellt hemma då har det inte jättestor betydelse vilket du väljer.

Vid handledarkurserna, som alla som ska köra eller handleda privat övningskörning måste genomgå, är frågan om automatkörkort eller inte ett vanligt förekommande.

– Många vet inte ens att man kan ta automatkörkort, säger Henrik Berglund.

Fler kuggar uppkörningen med automat

Den som tagit körkort för automat, men senare vill utöka det till att även gälla för manuellt växlade bilar behöver göra en ny uppkörning. Henrik har haft elever som kommer tillbaka och tar ett par lektioner med manuell bil inför en sådan uppkörning.

ANNONS

– Då har de trafikvana och alltihop och behöver bara lära sig växla.

Själva förarprovet ser precis likadant ut för automat som manuell, men statistiken för hur många som underkänns vid förarprovet nationellt visar att det är betydligt fler av automatförarna som kuggar. Mellan 34 och 40 procent av förarproven för automatväxlad har blivit godkända de sista sex åren. Motsvarande siffra för manuella förarprov har varierat mellan 48 och 52 procent.

Varför ser det ut så här?

– Analysen är att körkortstagare felaktigt tror att det är lättare att ta automat. Men vi examinerar kunskaperna i trafiken. Det handlar inte bara om förmåga att manövrera fordonet, säger Sofia Lindahl.

LÄS MER:Arbetsgivarna ställer om – köper bara in automatbilar

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS