För första gången har en bebis fötts från en mamma med transplanterad livmoder där transplantationen gjorts med titthålskirurgi. Barnet på bilden har inget med texten att göra.
För första gången har en bebis fötts från en mamma med transplanterad livmoder där transplantationen gjorts med titthålskirurgi. Barnet på bilden har inget med texten att göra. Bild: Christine Olsson/TT

Första födseln från transplanterad livmoder

För första gången har ett barn fötts från en transplanterad livmoder med hjälp av robotkirurgi. Det gjordes med metoden titthålskirurgi på Sahlgrenskas universitetssjukhus.

ANNONS
|

Pojken som föddes under torsdagen är det fjortonde barnet som fötts med en transplanterad livmoder. Men just den här födseln är världsunik eftersom den 35-åriga kvinnan fött med en transplanterad livmoder genom titthålskirurgi på både donator och mottagare, rapporterar SR Ekot.

Livmodern befruktades med insemination via IVF. I den 38:e veckan föddes sedan en frisk pojke.

– Det var fantastiskt och lycka och glädje för alla inblandade, säger Pernilla Dahm-Kähler, professor i obstetrik och gynekologi, till Ekot.

Titthålskirurgin innebär att kameror och robotarmar förs in i kroppen via små ingångshål i buken. Sedan kan kirurgerna styra robotarmarna med stor precision.

ANNONS

Metoden är väldigt skonsam jämfört med vanliga operationer och risken för infektion är mycket lägre. Dessutom återhämtar sig patienten snabbare efter operationen.

ANNONS