Första hummern såld – till priset 44 000 kronor

Årets första hummer har sålts – för 44 000 kronor kilot. Priset blev därmed klart högre än förra året.
Intresset för den traditionella auktionen var som vanligt stort vid Göteborgs fiskauktion på tisdagsmorgonen.
– Det blir ju liksom lite förväntansfullt och ett vuxet barnkalas, säger auktionsförrättaren Lars Erlandsson.

ANNONS
|

I Sverige får man börja fiska hummer den första måndagen efter den 20 september, i år innebar det att startskottet gick den 25 september. Exakt 24 timmar senare, 07.00 på tisdagen var det dags för budgivning på Göteborgs fiskauktion.

Alla svenska yrkesfiskare som lämnar in hummer innan klockan 06.00 på tisdagen deltar i lottningen som fastställer turordningen för auktionen. Äran att få den första hummern såld gick i år till Göran Upper från Lysekil. En effektiv budgivning senare stod det klart att hans premiärhummer säljs för 44 000 kronor kilot.

Förra året landade priset på blygsamma 7 000 kronor kilot. Året innan blev det en betydligt högre summa, 77 000 kronor kilot. En betydande del av summan går till Sjöräddningen.

ANNONS

Auktionsförrättare i år är Lars Erlandsson. Han säger att hummerauktionen är en speciell tillställning.

– Det är en udda grej helt enkelt. De senaste åren har det haussats upp och priserna drar i väg åt alla möjliga håll. Folk tycker det är kul att se om det blir dyrt eller billigt, säger Lars Erlandsson.

”Kul att det diskuteras”

Att priserna varierar i så stor utsträckning från år till år är en stor del till att dagen blir så uppmärksammad menar han.

– Det blir ju liksom lite förväntansfullt och ett vuxet barnkalas, det som är kul är att det diskuteras, vad blir det för pris och var kommer det här sluta tror du? Så håller det på och så blir det något helt annat än vi alla tror.

Att gissa priset är med andra ord inte helt enkelt, även om man är en rutinerad auktionsförrättare.

– Jag satt och tänkte i bilen, vad tror jag om morgondagens pris. Det kan bli väldigt lågt eller väldigt dyrt. Det kanske låter lite löjligt men jag tror nog så. Det kan bli billigt på grund av läget runt om i världen. Man kanske inte tycker det är lämpligt att betala för mycket. Men fiskaren får ju en del pengar och sen gå ju en del till sjöräddning. Pengarna slängs ju inte i väg.

ANNONS

Nya regler för i år

Nytt för i år är att alla hummertinor måste ha rymningshål som är stängt med hjälp av bomullstråd vid fisket. Det för att minska risken för så kallat spökfiske. Bomullstråden bryts ner efter en tid, vilket innebär att tinorna inte blir en kvarliggande dödsfälla för hummer, andra skaldjur och fisk.

Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november och yrkesfiskare till och med 31 december. Fritidsfiskare får använda högst sex hummertinor samtidigt.

ANNONS