Frukostprojekten i skolorna lades ner

Allt fler skolor serverar frukost till eleverna. Det visar en undersökning av Skolmatens vänner. I Trollhättan har dock tidigare försök avslutats på grund av pengabrist. Men eleverna på Fridaskolan erbjuds frukost varje dag.

ANNONS
|

LOTTA BRUÉR

lbg@2stad.se 0520-49 42 06

I var tredje kommun i Sverige ingår frukost i grundskolans matutbud. Det inebär dock inte att frukost serveras på samtliga skolor utan det varierar från någon enstaka skola och upp till samtliga.

Tanken på frukost till skoleleverna är inte ny. Under senare år har idén prövats på ett par skolor i Trollhättan.

I Skogshöjdens skola självdog försöket.

- Maten var inte viktigast utan det blev mer som en träffpunkt, säger dåvarande områdeschefen Karl-Olof Pettersson. Ganska snart minskade intresset och det fanns ingen anledning att fortsätta projektet.

Också Sylteskolan införde frukostservering under en försöksperiod på tio veckor. Försöket genomfördes i samarbete med Arla som sponsor.

ANNONS

- Vi ringde Arla och frågade om de ville vara med, berättar Henrik Kamp, dåvarande rektor på Sylteskolan och en av eldsjälarna bakom projektet.

De hade ju ett eget intresse att föra upp frukosten i människors medvetande.

Försöket pågick i tio veckor. Vid utvärderingen fanns bara positiva omdömen men utan ekonomiskt stöd blev det omöjligt att fortsätta.

- Men min erfarenhet är att vi borde ha fortsatt, menar Henrik Kamp.

Den erfarenheten tog han dock med till Fridaskolan där han nu är rektor.

- Tack vare eldsjälarna i skolköket går det att genomföra.

Eftersom fritidsbarnen får frukost behöver ingen särskild organisation byggas upp. Man köper helt enkelt in lite extra.

De elever som inte är inskrivna på fritids betalar fem kronor för frukosten. Om någon förälder skulle vilja äta kostar det tio kronor. Varje dag utnyttjas möjligheten av ett 20-tal elever och tio föräldrar.

Kostnaden för skolan anser Henrik Kamp vara försumbar. Det handlar mest om lite extra tid för personalen.

- Det är det värt, säger han entusiastiskt. Ordentlig frukost i magen är jätteviktigt. Visst är det bäst att äta frukost hemma, men verkligheten ser ju ofta annorlunda ut.

ANNONS