Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fullt drag direkt på Bondens och skogens dagar

Planering året runt. En veckas handgripligt arbete, före, under och efter. Hundratals funktionärer inblandade. Lägg därtill alla hantverkare och aktiviteter. Med det receptet fylls parkeringsplatserna och folk strömmar till i tiotusental.

Redan tidigt på lördagsmorgonen kunde man ana att publiken skulle sluta upp i massor. Under de hektiska timmarna bildas lätt kö på länsväg 167 och för de många funktionärerna som ska hålla ordning på trafiken och dirigera gäller det att hålla sig vakna. Och just så här brukar det vara. Med sin inriktning att visa upp det traditionella livet på landsbygden, där en historisk och även nostalgisk klangbotten finns, tycks arrangemanget på Backamo slå an en ton som går hem hos många bland tillresande och lokalbefolkning, skriver Bohusläningen.
Då handlar inte bara om att visa upp till exempel nordsvenska hästar, finbilar och veterantraktorer, utan även om att öppna dörrarna för klassiskt hantverk som har ungefär samma stuk och att bjuda in allmänheten till att handla av knallar och på loppis. Till detta kommer toner av dragspel och dofter av tunnbröd.

– Det är en gemytlig stämning och det finns mycket att titta på. Men jag tycker att de har lurat oss lite på vädret, säger Mona Dennerhoff från Ulricehamn och täcker över mattorna som är till salu med plast när det känns som att regnet hänger i luften.

Sedan spricker det upp. Trots molntunga skyar ler solen över hästar som gnäggar, motorer som mullrar och dödsryttare som fascinerar med sina konster i årets nyhet, Sixten Janssons motorcirkus.

Om det är westernridning, fårvallning, kolmilan, begagnade fynd eller sötsaker och godis som föranleder besöket, beror helt på vem man frågar.

– Vi har inte planerat något utan tar dagen som den kommer. För grabben är det traktorerna som lockar, säger Arvid Lindgren från Vargön som har familjen med sig.

En som har varit med på Backamo i kanske 15 år, han vet inte exakt, är Stig Rodin. Han hjälper till inför distriktsmästerskapet i skogskörning som står på söndagens program.

– Hästarna betyder nog en hel del för de här dagarna. Många tycker om att ta del av gamla traditioner och hur det var förr, säger han.

Att det kostar en slant att komma in på området betyder mycket för Kulturföreningen Bondens dag. Till exempel har ett bidrag kunnat lämnas på 570 000 kronor till nytt tak på en byggnad i området. Väldigt mycket ideellt arbete ligger bakom helgens arrangemang som är årets höjdpunkt. Omkring 20 000 människor rör sig i området under två dagar.

– Det är lika spännande varje gång. Jag tror att mångfalden är det viktigaste. Vi vill att folk ska ha en väldigt trevlig dag och de roar sig hjärtligt, säger ordförande Jerry Nerstrand.