Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glädje gör träningen till en enkel match

Hösten är en tid för nystart och för många innebär det att komma igång med träningen. Men hur håller man träningsivern vid liv? TTELA har pratat med träningsexperterna som har svaren.

Efter en sommar fylld av lata semesterdagar och mer eller mindre nyttiga fikan hör det inte till ovanligheterna att man gör upp planer på att komma i form till hösten. När höstluften börjar blåsa in över landet är det dags att köpa det där gymkortet eller faktiskt ta sig ut i elljusspåret för en löprunda. Den spirande träningsivern märks tydligt på landets träningsanläggningar.
– Vi ser att det blir en tillströmning av träningssugna människor när skola och jobb startar upp, säger Erica Eriksson som är verksamhetsansvarig och instruktör på Friskis och Svettis i Trollhättan.
 
TTELA träffar henne och instruktören Wilma Olsson på plats i Friskis och Svettis lokaler. Trots att det är en vardagsförmiddag i mitten av augusti är det mycket aktivitet på gymmet. Människor i färglada träningskläder rör sig vant runt mellan de olika gymstationerna.
Både Erica och Wilma är vana att möta både nybörjare och erfarna motionärer i sitt jobb, och det tips de brukar börja med att ge alla träningssugna är att hitta glädjen.
– Träning ska vara roligt, man ska se det som något positivt. Har man leendet med sig så blir det lättare att träna igen, säger Wilma.

Lättare sagt än gjort kanske, men det finns ganska enkla knep för att nå dit: börja på rätt nivå och gör det tillsammans med andra.
– Det är viktigt att inte ta ut sig från början, man mår bäst när man anpassar sig till sin egen förmåga. Och sen är det sociala också viktigt, säger Wilma och Erica fortsätter.
– Jag tycker att man allra helst ska träna med någon kompis eller bekant. Om man pushar och supportrar varandra blir det lättare att längta tillbaka.

Nuförtiden finns det en uppsjö av träningsformer och fler tillkommer varje år. För att lyckas hitta rätt i träningsdjungeln uppmuntrar Erica och Wilma att testa på flera olika tills man hittar det som passar en bäst.  
– Det är lätt att döma ut saker på förhand men jag tror att det är bra att utmana sig och prova sådant som man aldrig gjort tidigare. Man kan lära sig mycket av att prova något nytt, säger Wilma.
Och tycker man att det känns jobbigt kan man alltid gå i grupp när man testar en ny träningsform.
– Ta med några kompisar och gå ihop, gör det till en rolig grej. Det ska vara roligt att träna, säger Erica.

En sak som får många att rygga tillbaka när träning kommer på tal är att det ska ta upp för mycket av ens tid men Erika och Wilma menar att det inte stämmer. Ett par gånger i veckan är en helt okej start och vill man kan man fortsätta på den nivån.
– Det beror lite på vad man är ute efter. Det räcker med två träningspass i veckan men många dras med och tycker att det är roligt och ökar i efterhand. Man får lägga upp så det passar en själv, säger Erica.

Och man måste inte gå och skaffa ett gymkort direkt, eller ens köpa nya träningskläder. Vill man mjukstarta kan regelbundna promenader vara en bra väg in i ett hälsosammare liv.
– Alla har olika förutsättningar och man ska lägga träningen på sin egen nivå. Att gå lite längre promenader gör också gott för kroppen, säger Erica.
Både hon och Wilma är överens om att det centrala är att man faktiskt aktiverar sig.
– Det viktiga är att man rör på sig och känner glädjen av att röra på sig. När man väl är i gång känner man hur bra man mår av att träna regelbundet, säger Wilma.