Ammoniakutsläpp vid idrottsarena

Strax efter klockan åtta på tisdagsmorgonen skedde ett ammoniakutsläpp vid Ale Arena. Ett område på 300 meter spärrades av och ett VMA utfärdades som uppmanade boende att hålla sig inomhus. Nu är faran för allmänheten vara över, enligt räddningsledaren.

ANNONS

Räddningstjänsten anlände till platsen med styrkor från flera orter med ett tiotal enheter inklusive kemdykare och specialiststöd. Även polisen kallade till platsen för att vara behjälpliga med avspärrning. Ett områden av ungefär 300 meter ut från arenan spärrades av.

– Kommer man nära det och andas in det så är det farligt, det är därför vi spärrar av så långt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Enligt honom rör det sig om ett större utsläpp av ammoniak, som bland annat används för att frysa is i sportanläggningar.

I samband med utsläppet har en brandman förts till sjukhuset med ambulans efter att ha blivit belastad av arbetet i värmen, uppger räddningstjänsten i ett pressmeddelande. Skadeläget är stabilt och brandmannen har förts till sjukhus för uppföljning och kontroll.

ANNONS

Faran för allmänheten över

Vid halv tio-tiden utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gällande boende i området Bohus och Surte. Räddningsledare uppmanade allmänheten att hålla sig sig inomhus och vidta åtgärder för att undvika att andas in ångorna.

– Vi har spärrat av ett område på cirka omkring 300 meter. Vi har även gått ut med ett meddelande till invånarna i Bohus och Surte att uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation, säger Informationscentralen för Räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax före 13-tiden meddelade räddningsledaren att faran för allmänheten var över och att läckaget nu är under kontroll.

Vad utsläppet berodde på är ännu oklart.

Enligt Markus Friberg, vid räddningstjänstens informationssektion, används ammoniak till att kyla is till Ale arenas ishall.

– Utsläppet kommer från ett slutet system i ett teknikrum i anslutning till Ale Arena, säger han.

Lösningar med hög koncentration av ammoniak är starkt frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud eller ögonkontakt. Ammoniakgas är kraftigt irriterande på ögon och slemhinnor. Vid inandning av ammoniakgas i hög koncentration finns risk för andningsbesvär och lungskada.

Källa: Giftinformationscentralen

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS