Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Bild: Adam Ihse/TT

Tio smittade av corona på vårdboende trots två vaccindoser

Tio personer har bekräftats smittade av coronaviruset på vård- och omsorgsboendet Gerdas gård i Göteborg. Detta trots att de fått två doser vaccin mot sjukdomen.
– De har troligen inte hunnit få full effekt av sprutan. Och definitivt inte av den andra, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Tio hyresgäster på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg har smittats av coronaviruset, trots att de fått två doser vaccin, vilket DN var först med att rapportera.

– Det kan hända att smittan kommit innan vaccinet har börjat skydda, säger Agneta Caderoth Åstedt, verksamhetschef på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, till Vårt Göteborg.

Agnes Wold konstaterar att personerna på boendet måste ha blivit smittade innan de fått full effekt av vaccinet.

– De har troligen inte hunnit få full effekt av sprutan. Och definitivt inte av den andra, säger hon.

”Får inte tro att man blir skyddad från den dagen man får sprutan”

Hon säger att man kan ha haft viruset länge och att det är svårt att veta när de faktiskt blev smittade. Inkubationstiden, alltså tiden från smitta till att man blir sjuk, är ungefär fem dagar, och sedan kan man ha viruset kvar ett tag i näsan, enligt Agnes Wold.

ANNONS

– Det kommer alltid vara folk som blir sjuka efter att de fått sin spruta, innan immunsystemet gått igång. Man får inte tro att man blir skyddad från den dagen man fått sin spruta, säger hon.

Enligt Agnes Wold tror man att det tar ungefär två veckor efter den andra dosen innan vaccinet har full effekt. Men eftersom vaccinet inte har hundraprocentig effekt kan någon enstaka person ändå bli sjuk.

Enligt smittskydd Västra Götaland, har flera av de boende vaccinerats två dagar innan smittspårningen inleddes. Tillsammans med kommunen ska de kartlägga hur många av de smittade som utvecklar symtom, och när de blivit smittade.

– Generellt kan man säga att vaccinet kan förväntas nå full effekt tidigast 7 dagar efter den andra dosen. Vaccinet har visats ha effekt på allvarlig sjukdom, säger Peter Ulleryd, ställföreträdande smittskyddsläkare i en kommentar på regionens hemsida.

Smitta via personalen

Även fem i personalen har blivit sjuka, enligt Göteborgs stad.

Man vet ännu inte hur smittan tagit sig in på boendet, men utgår ifrån att den första smittade är en i personalen. Smittspårning är igång.

– Vi agerar snabbt och effektivt och har rutiner för hur vi ska begränsa smittspridningen. Vi utreder tillsammans med vårdhygien och smittskydd på Västra Götalandsregionen, säger Agneta Caderoth Åstedt, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende Sydväst 2 på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, till Vårt Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinet mot covid-19 kan innebära fler än två doser

Mutation utreds

Nu utreds varför personerna smittats trots att de vaccinerats.

Vårt Göteborg: Ska man inte vara skyddad med vaccin?

– Vi behöver smittspåra för att se när smittan kan ha kommit in på vård- och omsorgsboendet. Det kan hända att smittan kommit innan vaccinet har börjat skydda.

Hyresgästerna fick första dosen av Pfizers vaccin 27 december och den andra dosen 19 januari. Ett par hyresgäster fick första dosen den 8 januari och några har inte fått andra dosen ännu. Tre i personalen har fått två doser.

Smittan kan ha kommit in innan vaccinet börjat skydda.

Om det är en mutation av viruset är ännu oklart.

– De flesta mår efter omständigheterna bra, men det har såklart skapat en oro och undran om hur det gick till att få smittan trots vaccin. Hyresgästerna har varit i karantän i sina lägenheter sedan smittan var konstaterad, säger Agneta Caderoth Åstedt.

Gerdas gård var ett tre boenden i Göteborg som var först ut med vaccineringen.

Effekten tar tid

På regionens pressträff om covid-19 i onsdags sade vaccinationssamordnaren Kristine Rygge att det tar tid innan vaccinet fått effekt.

– Det tar ett par veckor efter man fått dos två efter att man har ett bra skydd. Men det är inte heller då hundraprocentigt.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndigheten ger vaccinationen skydd mot allvarlig sjukdom, och kroppens immunförsvar bygger upp ett skydd mot covid-19. Det är dock inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Så ser det ut för alla vacciner. Risken att bli allvarligt sjuk minskar dock.

Tidigare i januari blev åtta hyresgäster på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg sjuka i covid-19 trots att de vaccinerats. De hade då fått den första dosen och det var oklart om de blev smittade före eller efter den första sprutan.

Sprida smitta trots vaccin?

Enligt Smittskydd Västra Götaland är det ännu inte tillräckligt kartlagt hur effektivt vaccinet är mot asymptomatisk infektion och smittspridning.

Att även personer som blivit vaccinerade, och inte blivit sjuka, sprider smittan vidare har blivit en allmän sanning. Men det saknar grund, enligt Agnes Wold.

– Det är väldigt tveksamt att du skulle vara särskilt smittsam utan att märka något, säger hon.

Hon säger att ingen vet om det faktiskt är så, men att risken troligtvis är väldigt låg.

– Det är absolut inte särskilt troligt, säger hon.

ANNONS