Här tillverkas julens dryck

I takt med att allt fler intresserar sig för öltillverkningen öppnar också fler mikrobryggerier upp. Men detta påverkar inte veteranen Grebbestad bryggeri som fortsätter att ligga i topp.

ANNONS
|

Inne i bryggeriet är arbetet i full gång. Det är bara några dagar till julafton och då ska det ha laddats upp med allt från julöl till julmust. Även om årets produktion av julöl redan är färdig ska Grebbestads bryggeri dagen till ära tappa upp julmust som ska gå till Sjömagasinet.

Flaskorna står i backar och bredvid dem står Emil Thonsi som gör sig redo att ställa upp flaskorna på bandet. Där ska de stanna vid varje station för att först kapsyleras och sedan sättas etikett på. Därefter ska musten återigen placeras i backar och lyftas upp på pallar.

Hittills i år har bryggmästarenJohan Hansson och hans kollegor producerat 120 000 liter julöl. Dessutom har man producerat 60 000 liter julmust.

ANNONS

Processen att skapa öl är relativt enkel om man frågar Johan Hansson. Han berättar att malt, humle och vatten blandas i en av deras pannor. Därefter silas det i en av vörtpannorna så att man blir av med maltskroten. Sedan kokas det upp för att få vört. Den vörten pumpas sedan till bryggeriets jäs- och lagringtankar. Därefter filtreras det och tappas sedan upp på flaska genom en tappningslinje.

Årets produktion av såväl julöl som julmust startade redan i våras, detta eftersom Systembolaget ska ha prover i mitten av juli. Dessutom tar det drygt sex veckor från det att man startar produktionen till att den slutförs och det är många flaskor som ska göras.

Förutom Systembolaget levererar Grebbestad bryggeriäven till ett 100-tal restauranger i hela Sverige, till dagligvaruhandel och till grossister.

Med ett 20-tal sorter av såväl starköl, folköl och must fortsätter man att göra stora mängder år efter år. De populäraste är inte bara deras julöl och lager som många känner till. Även deras india pale lager (IPL) går bra på marknaden enligt Johan Hansson.

Anledningen till att deras produkter går bra tror han beror på att man lockar kunderna med det som de är vana vid.

– Vi försöker hålla oss till samma varje år, för det vet vi att kunderna vill ha. Men självklart tycker vi att det är kul att experimentera och vi testar gärna nya saker, säger han. I år har vi exempelvis haft fyra nya sorter, bland annat på Session IPA, Bavarian IPA och Kristall Weisse.

ANNONS

Grebbestad bryggeri har i dagåtta anställda under ledning av ägaren Ola Jonsson. Sex personer jobbar inne i bryggeriet och två kontorsanställda finns också på plats. Sedan 1995 har man befunnit sig i lokalerna i Grebbestad, Tanums kommun, och det gör dem till ett av de äldsta mikrobryggerierna i Sverige.

Men från att ha varit det enda mikrobryggeriet i Bohuslän, ser det nu ut som att vindarna har vänt och i dag finns cirka 35 mikrobryggerier i Västsverige.

Men det tar inte slut där för allt fler mikrobryggeriet öppnar upp och intresset för öl och tillverkning av öl ökar. Detta märker även Johan Hansson av och det ser han som en positiv nyhet.

– Det är kul när det efterfrågas lokalproducerade hantverk. Hos oss märker vi att fler vill komma på visningar i bryggeriet och dessutom att allt fler restauranger i närområdet vill ha våra produkter.

ANNONS