Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Innan auktionen drar i gång går de lokala handlarna, Gösta Karlsson och Lars Karlsson igenom dagens varor. Med hjälp av listor noterar de vad de ska lägga bud på.

Havets läckerheter på auktion

Klockan är halv åtta på torsdagsmorgonen och kyliga vindar drar in över Smögens brygga. Om 30 minuter börjar dagens fiskeauktion och de lokala handlarna förbereder sig. – Här säljs fisken som inte finns, säger Anders Samuelsson, auktionens platsansvarig.

Smögens Fiskauktion har funnits sedan 1919 då Smögens municipalsamhälle startade med auktioner på prov.

De första åren såldes endast sill och makrill genom auktionen, övrig fisk lämnades som tidigare direkt till olika grossister. Problemet var för fiskaren att få ett acceptabelt pris på detta vis, de var helt i händerna på den uppköpare de hade kontakt med. Detta var anledningen till att auktionen bildades.

Nu är Smögens Fiskauktion landets näst största efter Göteborgs och en av nordens modernaste fiskauktioner med lokaler anpassade efter dagens hårda regler. Med satsningar inom modern datateknik och gamla traditioner försöker fiskauktionen att anpassa sig till dagens krav.
– 2004 började vi med auktioner via internet. Det fungerar bra, det brukar vara cirka 15-20 handlare som är uppkopplade, säger Anders Samuelsson.
Hans dag börjar 05.30 i den stora fiskhallen för att ta hand om morgonens fångst.

Ungefär 40 fartyg säljer via Smögen och det fiskas med bottentrål och burar.
De viktigaste sorterna är räkor, havskräftor, kolja, gråsej , flundra och den rödlistade torsken.

– Vi säljer fisken som inte finns, torsken. Men det finns stora mängder av av torsk! De där listorna borde uppdateras oftare, menar Anders Samuelsson.
Till dagens auktion har det kommit sju lokala handlare. De går runt i hallen med en lista som Anders har delat ut till var och en.

– Jag memorerar vad som finns och fyller i vad jag tycker är intressant för mig och min butik, säger fiskhandlare Lars Karlsson som har fiskaffär i Hamburgesund.
Han köper gärna torsk och tycker det är den bästa matfisken.
– Så länge vi får upp fisken ska man köpa den, säger han.

Hallen består av mängder av pallar fullproppade av fisk som lastades in dagen innan eller väldigt tidigt på morgonen.
– Här hölls auktionen förr, säger han och tittar på klockan.

Om några minuter ska auktionen börja. Det är bråttom nu och Anders går upp till ett konferensrum som ligger bredvid.
– Det här fungerar tvärtom mot vad en vanlig auktion gör. Utropspriset är alltid det högsta och sedan går det neråt.

Budgivningen är ersatt av en omvänd metod med en klocka som visar en nedräkning av priset.
På borden finns det tryckknappar som varje handlare ska trycka på när budgivningen ska stoppas. Den köpare som först stoppar klockan står som köpare. Via internet kan den externa köparen göra samma sak men med hjälp av en tangent. För att dessa kunder ska veta vilka sorter som finns att köpa presenteras varorna i en katalog som är tillgänglig via internet eller fax.

De lokala handlarna har kommit och sätter sig på rätt plats. Stämningen är god och det skojas friskt.
– Hallå era muntergökar, skrattar den siste fiskhandlaren som kommer in i rummet, något sen. Han berättar hur förkyld han har blivit.

– Har du åkt på den skiten nu? Då blir det ingen rödvin i morgon, får han till svar.
Auktionen måste dra igång och auktionsförrättaren, Anders Samuelsson, bjuder ut varorna i en bestämd ordning som alltid börjar med räkor, havskräftor och sedan fisk.
Norrmännen pressar räkpriset
Auktionen går fort. Priserna rabblas upp och då och då hörs kommentarer från handlarna.
– Jag får sex lådor!
Sen är det två kilo ”jädrans fin hummer”, som ska bort.

– Fem stycken, stora och fina!
Klockan stannade på 443 kronor kilot.
Därefter säljs havskatt, torsk, långa, rödtunga, flera partier med blandad fisk, rödspätta, kummel, kolja, vitling och bleka.

En halvtimma senare är auktionen över och handlarna och går ner i hallen för att hämta ”deras” fisk som sedan fraktas till respektive butik.
Gösta Karlsson tycker det är trist när det är lite drag efter räkor. 55–60 kronor kilot slutade priset på.

– Räkorna var dyrare i går. Men finns det mycket räkor går priset ner. Men det är norrmännen som kommer hit med sina räkor.
Han får medhåll av Lars Karlsson.
– Norska exporten är stor. De flesta räkor som säljs i Sverige är norska. Det är inte alla som vet det. Men ska man gynna svenska fiskare ska man ta reda på vart räkorna kommer ifrån och köpa svenskt.

Efter auktionen är det lika bråttom som innan. Alla backar ska packas ihop eventuellt packas om till annan typ av emballage, lastas och transporteras.
– Några partier ska i väg till Stockholm. Andra till exempelvis Älgen i Vargön, butiker i Grästorp och Uddevalla.

Hallen börjar bli tom och handlarna åker i väg. Anders börjar planera inför för nästa auktion.
I dag drivs Smögens fiskeauktion utan krav på vinst men Sotenäs kommun utreder nu en försäljning för att utveckla varumärket.