Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hela livet blev upp och ned för Erica

När sista raderna i sluttexterna till Fucking Åmål rullat bort förändrades livet för Erica Carlson, filmens Jessica. Hon var en liten bit på väg mot sina drömmars mål - att bli skådespelerska. Men om vägen ska fortsätta i samma riktning är inte riktigt lika självklart längre.
Erica Carlson ger ett ödmjukt intryck. Hon är en kvart tidig till intervjun, tar gärna en kopp te med lättmjölk i och slår sig sedan ned - lika mjukt som en katt - i stolen mitt emot min. Hennes t-shirt är kortärmad och röd. På höger överarm syns ett tatuerat kinesiskt tecken.

Mot slutet av intervjun berättar hon om tatueringen.
- Jag gjorde den för fyra-fem år sedan. Det är tecknet för skönhet. Sedan har jag tecknet för lycka på ryggen också.

För ett ögonblick blir hon orolig över att symboler för skönhet och lycka ska verka ytligt.

- Men skönhet är faktiskt så mycket mer än yta, säger hon strax. Hur någon är som människa kan vara skönhet och lycka vill väl alla ha?


Och hittills har livet oftast varit gott för Erica Carlson. Även om de två åren efter succéfilmen Fucking Åmål, regissören Lukas Moodyssons genombrott, var minst sagt turbulenta.

Hon gick andra året på gymnasiets estetprogram med inriktning
Foto: TOMAS FASTH
För Erica Carlson blev livet en aning upp- och ned, men väldigt kul, efter rollen som Jessica i Lukas Moodyssons Fucking Åmål. Film ligger henne fortfarande varmt om hjärtat. Nyligen jobbade hon med Ulf Malmros som just nu spelar in sin nya film Tjenare Kungen i Trollhättan.
teater när Moodysson dök upp på skolan för att leta skådespelare och statister.

- Han var helt okänd då, jag visste inte vem han var. Men jag ville provspela för rollen som storasyster Jessica och det fick jag göra mot Lukas. Han föreställde min pappa som inte ville att jag som tonårsdotter skulle gå ut på kvällen. Jag trodde aldrig jag skulle få rollen.

Men det fick hon och sedan var turbulensen ett faktum. Fucking Åmål sopade så gott som rent hus på Guldbaggegalan 1998. Filmen vann fem Guldbaggar - Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Alexandra Dahlström och Rebecca Liljeberg fick var sin bagge för Bästa skådespelerska.


Erica Carlson fick jobb som programledare för ungdomsprogrammet TV-huset på ZTV. Hon hoppade av skolan och flyttade till Stockholm.

- Allt var jättekul och väldigt omtumlande. Men jag var bara 18 år och efter en tid blev det för mycket med hela mediakarusellen, att man blev igenkänd på stan och en massa fester.

Efter två år fattade Erica Carlson det kloka beslutet att flytta hem till föräldrarna i Trollhättan igen.

- Jag är uppvuxen i en helt vanlig kärnfamilj på Lextorp. Mamma, och framför allt pappa, har alltid stöttat mig. Beslutet att flytta hem en tid var mitt eget och i dag känns det väldigt bra att jag gjorde det.

Hemma avslutade hon gymnasiet och tog körkort. Sedan återvände hon till pojkvännen som stannat kvar i Stockholm.

Erica Carlson läste ett år på Kulturamas teaterlinje och fick samtidigt en roll i en mer eller mindre knasig skräckfilm, Camp Slaughter.
- Alla behöver nog en kalkon i bagaget, säger hon och skrattar.


Nu är Erica Carlson aktuell på vita duken som Petra i 6 Points. Filmen hade Sverigepremiär i juli och regisserades av långfilmsdebuterande Anette Winblad.

6 Points handlar om tre barndomsväninnor i 20-årsåldern.

- Den fick blandat mottagande. Men den har åtminstone haft framgångar i Finland och för att vara så oerfarna skådespelare gjorde vi ett jävligt bra jobb, liksom Anette Winblad, säger Erica Carlson bestämt.

När hon klev in på redaktionen nämnde hon att hon kände sig alldeles mörbultad. Det är sviterna efter mötet med Ulf Malmros - succéregissören bakom filmer som Den bästa sommaren, Bäst i Sverige och Smala Sussie.

Erica Carlson har en liten roll i Malmros nya film Tjenare Kungen, som spelas in i Trollhättan just nu. Det är dagen efter hennes andra och sista inspelningsdag.

- Alltså, det var jättetufft. Men nu förstår jag varför hans filmer blir bra. Han vet vad han vill ha från skådespelarna och nöjer sig inte förrän han får det. Eftersom jag inte jobbat på ett år var det rätt svårt. Skådespelande måste ständigt hållas igång.

Åter igen spelar Erica Carlson storasyster. Nu till rocktjejen Abra som får skivkontrakt och flyttar till Göteborg.

Även i verkliga livet är hon den äldsta systern.
- Ja, det är min lott i livet. Jag skulle gärna vilja spela något annat än den kloka och överbeskyddande storasystern någon gång, säger hon.

Men om hon tänker fortsätta på den inslagna vägen mot skådespelaryrket är lite oklart. Det finns mycket annat hon skulle vilja göra och tankarna är många.

- Naturligtvis älskar jag att filma. Fast nu väntar ett helt vanligt jobb och sedan åker jag till Spanien för att plugga spanska i tre månader. Där ska jag bara vara och fundera över vad jag vill göra i framtiden. Kanske resa mer.

Med tecken som skönhet och lycka som livssymboler lär livet rulla på för Erica Carlson. I rätt riktning och mot förmodad framgång.

MARI-LOUISE ANDERSTEDT
0520 - 49 42 04
[email protected]