Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hormonstinna duvor kuttrar in våren

Våren har erövrat Skåne. Och på andra håll i landet noteras vårtecken som yrvakna fjärilar och det trånande kuttrandet från hormonerna ringduvor, enligt Naturhistoriska riksmuseet. Bland växterna handlar det om blommande hassel, liksom vintergäck och snödroppe som konkurrerar om en förstaplats upp ur myllan.

För att det ska bli vår krävs att vi passerat den 15:e februari och att temperaturens dygnsgenomsnitt legat över noll grader i en veckas tid.

Lars-Åke Janzon, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, berättar att allmänheten nu börjar rapportera in vårtecken. Han har själv sett ett flertal. Bland växterna handlar det om blommande hassel, liksom vintergäck och snödroppe som konkurrerar om en förstaplats upp ur myllan.

- Det är alltid bra att vara först, eftersom de då kan blomma länge. De är lökväxter och därmed inte beroende av pollination, säger han till TT.

Även de första flyttfåglarna - skogsduvor, sångsvanar och ringduvor - har börjat återvända.

- Ringduvorna har till och med börjat kuttra och ägna sig åt flyguppvisningar. De är hormonstinna så att det står härliga till, säger Lars-Åke Janzon.

Han noterar att även vårt eget humör påverkas av solen. Mulna dagar får han in färre tips om vårtecken.

I kategorin flyktiga vårgäster återfinns nässelfjäril, påfågelsöga och citronfjäril, som gärna vaknar till så här års även om det egentligen är lite tidigt. När solen ligger på värms de upp och kan inte sova.