Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hunduppfödare förlorar tillstånd – misskötte djur

Efter en kontroll av länsstyrelsen på en gård i Trollhättan omhändertogs 20 hundar och nio hästar akut. Djuren var smutsiga, magra och allvarligt misskötta. Nu förbjuds kvinnan från att bedriva hunduppfödning.

Länsstyrelsen gjorde en kontroll på gården i slutet av januari efter att en anonym person slagit larm om djuren, något som TTELA berättat om tidigare. På gården fanns nio hästar och 20 hundar.

Under kontrollen upptäcktes det stora brister i djurhållningen. I sin kontrollrapport skrev länsstyrelsen att flera av hästarna var magra, några var i behov av veterinärvård. Flera av hundarna ska haft sår i ansiktet, en hund hade ett djupt bitsår vid tinningen.

I sin rapport skrev länsstyrelsen: ”Många hundar var magra och saknade helt mat och vatten, flera behövde undersökas av veterinär på grund av skador, hältor, undervikt med mera och flera hade förvuxna klor.”

Bristerna bedömdes så pass allvarliga att länsstyrelsen beslutade att omhänderta samtliga hundar och hästar.

Förbjuds bedriva uppfödning

I januari 2021 beviljades kvinnan ett tillstånd att bedriva uppfödning och sälja fyra valpkullar per år. Med bakgrund till de allvarliga brister som länsstyrelsen anmärkte på har de nu valt att återkalla kvinnans tillstånd.

I sin motivering till beslutet skriver länsstyrelsen: ”Länsstyrelsen bedömer att hundar som finns i din vård riskerar att utsättas för ett lidande.”

Gäller omedelbart

Tillståndet om att bedriva uppfödning kommer upphöra omedelbart. Kvinnan har också haft möjlighet att komma med ett yttrande gällande uppgifterna som legat till grund för beslutet. Men inget yttrande har kommit in.

LÄS OCKSÅ: Smutsiga och magra hästar och hundar omhändertagna