Joakim Lamottes sago-krav på kommunen ”ett skämt”

I ett mejl till Olofströms kommun skriver frilansjournalisten Joakim Lamotte att han vill läsa sagor för barn på biblioteket mot en faktura för att inte röja identiteten på två dragshowartister.
Kommunen tolkar mejlet som utpressning och har varit i kontakt med polisen.
Samtidigt säger Joakim Lamotte att det inte var på allvar.
– Hela inlägget är ju tänkt som ett skämt. Mina publicistiska bedömningar har ju ingenting med Olofströms kommun att göra, säger Joakim Lamotte.

ANNONS
|

Under två veckors tid har jag försökt ta reda på vilka det är som för skattepengar åker runt i Sverige utklädda till kvinnor och läser sagor för småttingar. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.”

På söndagen skrev frilansjournalisten Joakim Lamotte på sin Facebooksida och sin Twitter att han genom att mejla Olofströms kommun i Blekinge fått fram identiteterna på två dragshowartister, som läser sagor för barn på olika bibliotek i Sverige.

Uppgifterna fick han fram genom att begära ut en faktura som kommunen fått av eventbolaget, där artisternas riktiga namn förekommer. Fakturan är från i höstas när de skulle gästa biblioteket och läsa sagor. Eventet ställdes dock in efter hot.

ANNONS

De två artisterna som går under namnen ”Miss Shameless” och ”Lady Busty”, har velat ha sina riktiga identiteter hemliga.

I ett vändande mejlsvar ber bibliotekschef Barbro Hallberg, Joakim Lamotte att radera fakturan med namnen samtidigt som hon säger att hon ska skicka en maskerad version.

Som svar skriver Joakim Lamotte att han innan sommarlovet vill komma och läsa sagor för barnen och att han vill fakturera samma summa som dragshowartisterna.

”Hej vi kan göra så här. Om ni bjuder in mig att läsa sagor för barn i Olofström så lovar jag att inte röja identiteten på Lady Busty och Miss Shameless Winehore.”

Kommunen: ”Vi uppfattar det som utpressning”

Mejlkonversationen som delades på sociala medier skapade reaktioner och Olofströms kommun har fått ta emot många samtal från media under måndagen.

Mike Lindbergh som är kommunens säkerhetsskyddschef menar att man inte gjort något fel när man lämnat ut fakturan med de riktiga namnen.

– Vår administrativa avdelning har följt rutinerna, det ska vara normalt med transparens. Det som är olyckligt är att eventbolaget inte dolt identiteterna på artisterna på fakturan.

Att Joakim Lamotte i ett mejl skrivit att han själv vill komma och läsa sagor för att inte röja identiteterna uppfattar kommunen som utpressning.

ANNONS

– Följden är att journalisten ställt krav på kommunen att han ska få komma och genomföra något form av föredrag och vi uppfattar det som utpressning och kommer inte tillmötesgå det, säger Mike Lindbergh.

Olofströms kommun håller på att titta på vem som gjort och sagt vad, men enligt Mike Lindbergh kan de inte se att de brustit i några rutiner eller att de behöver vidta några åtgärder i organisationen. Man maskerar bara namn vid enskilda fall.

Er intention har inte varit att maska namnen?

– Följer man regelverket handlar det i det här fallet inte om personers sjukdomstillstånd, de handlar om artister som inte vill ha ut sin identitet men de lever ju inte under skyddad identitet. Samtidigt är de mer utsatta och det är mycket i media. Det olyckliga här är ju att eventbolaget har med namnen på fakturan.

Har varit i kontakt med polisen

Att bibliotekschefen mejlat för att be Joakim Lamotte ta bort fakturan med namnen ser inte Mike Lindbergh som någon överträdelse.

– Hon vet ju att artisterna helst inte vill ha identiteten röjd. Det är ju mer att vår bibliotekschef har en önskan att följa artisternas önskan. Hon har försökt tillgodose bådas behov.

ANNONS

Mike Lindbergh säger att de inte haft kontakt med Joakim Lamotte under måndagen.

Ni uppfattar det här som utpressning, har ni polisanmält Joakim Lamotte?

– Vi har varit i kontakt med polisen och tittat på möjligheterna, men de ser inte att det går att polisanmäla just nu för inget är genomfört. Det återstår att se, det beslutet ligger inte hos mig, men i nuläget nej.

Att Olofströms kommun uppfattat mejlen som utpressning, är någonting Joakim Lamotte själv inte nåtts av.

– Jag tänkte jag skulle skämta med dem på kommunen att de skulle bjuda in mig som sagoläsare, men jag skrev sen i ett mejl att jag skämtade. Jag tänkte att jag skulle lägga ut det på twitter och se om det skulle bli några roliga reaktioner och det blev det. Jag har suttit och följt flödet här nu och det är fantastiskt hur folk drar växlar på det.

Din intention har aldrig varit att läsa sagor för barn i Olofströms kommun?

– Nej jag är helt ointresserad av att åka runt och läsa sagor för barn.

Joakim Lamotte: ”Är en publicistisk bedömning”

Olofströms kommun har inte tolkat det som ett skämt, hur ser du på lämpligheten i det skämtet?

ANNONS

– Lämpligt vet jag inte men jag tyckte det var ganska roligt, att skämta om vilka som blir inbjudna. Att skämta lite om vilka som är välkomna och inte. Det finns ju en del humor i det där att skämta om att jag skulle komma till en kommun och läsa sagor för barn. Jag tror ganska många skulle opponera sig mot om en kommun skulle bjuda in mig.

Huruvida Joakim Lamotte ska publicera namnen på de två artisterna har han inte beslutat än.

– Jag vet ju vilka de är och det finns ett stort intresse i att veta, de har ju varit föremål för storpolitik de senaste veckorna och förekom ju bland annat i partiledardebatten förra veckan. Sen huruvida det finns ett allmänintresse bakom de som döljer sig bakom de här alter egona är ju en publicistisk bedömning som inte har med kommunen att göra. Inlägget var ett skämt rakt igenom, säger Joakim Lamotte.

När GP ringer tillbaka till Mike Lindbergh på Olofströms kommun och frågar om mejlet med informationen om att det var ett skämt, säger han att han inte nåtts av mejlet.

– Det måste jag följa upp och jag har inget bra svar att ge, mer än att det är dålig humor i så fall, säger Mike Lindbergh.

ANNONS
ANNONS