Julskinka, sill och efterrätt – sex recept för julbordet

Behöver du inspiration till julbordet? Matskribent Maria Zihammou har inspirerats av renässansens konstnärliga former och färger. Njut av skinka, sill och sött på det dukade bordet klätt för årets julhögtid.

ANNONS
|
Sillsallad med äpple och brynt smörkräm till vänster, och mormorssill med portvin.
Sillsallad med äpple och brynt smörkräm till vänster, och mormorssill med portvin. Bild: Stefan Edetoft

Mormorssill med portvin

4 personer

Jag tröttnar aldrig på sill och håller hårt på traditionerna, förutom att jag gett mormors klassiska löksill ny smak. Portvinet ger karaktär med sin vackra röda färg. Jag låter sillen ligga i lagen i två dagar för att den ska få tid att dra åt sig av den. Så förbered gärna.

3 urvattnade sillfiléer

1 rödlök

1 morot

8 vitpepparkorn

8 kryddpepparkorn

8 svartpepparkorn

2 lagerblad

6 nejlikor, hela

Lag:

1/2 dl ättiksprit, 12 %

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

6 cl portvin

Blanda samman alla ingredienser till lagen i en bunke, rör tills sockret har löst sig. Dela sillen i portionsbitar.

ANNONS

Skala, dela och skär löken i skivor. Skala och dela moroten i mindre bitar. Stöt vitpeppar, kryddpeppar och svartpeppar lätt i en mortel. Varva sill, grönsaker och kryddor i en glasburk och häll över lagen. Låt sillen stå och mogna i smaken i minst två dygn.

Sillsallad med äpple och brynt smörkräm

4 personer

Den här läckra sillen är enkel att svänga ihop. Jag har kombinerat allt som jag älskar – brynt smör, äpple och matjessill. Om det blir över, ät till lunch på danskt rågbröd eller som frukost tillsammans med mjukkokta och krämiga ägg.

3 matjessillfiléer

1 rött äpple, t ex Ingrid Marie

5 cm purjolök, det vita

2 msk kapris

2 msk grovhackad dill

Svartpeppar

Brynt smörkräm:

50 g smör

1 dl crème fraiche

Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Ställ att svalna i cirka tio minuter.

Vispa crème fraiche och tillsätt smöret, lite i taget. Vispa till en slät kräm.

Skär sillen i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i små fina bitar. Strimla purjolöken i tunna skivor. Fördela ut sill, äpple och strimlad purjolök på ett fat. Toppa med brynt smörkräm, kapris, hackad dill och nymalen svartpeppar.

Julskinka med kryddig apelsinglaze och rostad brysselkål med plommon.
Julskinka med kryddig apelsinglaze och rostad brysselkål med plommon. Bild: Stefan Edetoft

Julskinka med kryddig apelsinglaze

När jag var liten kokades det alltid julskinka och den goda buljongen blev sedan dopp i grytan. Att ugnsbaka skinka och välja en med svålen kvar är ett festligt sätt att servera den på. Till sist glaseras skinkan med en glaze på citrusfrukter.

ANNONS

1 rimmad skinka, ca 3 kg

Apelsinglaze:

1 clementin, pressad saft

1 msk apelsinmarmelad

1 msk dijonsenap

1 tsk finriven ingefära

2 msk soja, ljus

2 msk mörkt muscovadosocker

1 msk ljus sirap

3 msk vatten

6 cl bourbon

Sätt ugnen på 120 grader. Lägg skinkan i en ugnssäker form och baka längst ner i ugnen till en innertemperatur av cirka 72 grader. Ta ut skinkan och låt den vila i en timme. Blanda under tiden samman alla ingredienser till glazen i en kastrull. Låt blandningen få ett uppkok och sjud under omrörning tills hälften har kokat ner.

Skär ett rutmönster i svålen av skinkan med en vass kniv. Pensla ut glazen och baka i mitten av ugnen på 200 grader, pensla några gånger och stek tills skinkan fått fin färg.

Smörstekt brysselkål med plommon

4 personer

Kål, av alla sorter, är en favoritråvara som jag gärna serverar på jul. Här har jag valt att steka brysselkål med rödlök och tillsätta syra med rött vin och saftiga plommon.

500 g brysselkål

1 rödlök

8 plommon, urkärnade

2 msk smör

1 msk olivolja

1 tsk grovstött kryddpeppar

Flingsalt och svartpeppar

1 dl rött vin

1 msk balsamvinäger

1 msk flytande honung

1 tsk finhackad timjan

ANNONS

Trimma brysselkålen genom att skära bort lite av den träiga roten längst ner. Dela större i halvor. Skala och dela löken i två halvor och skär i tunna skivor. Grovhacka plommonen.

Hetta upp en rejäl stekpanna och tillsätt smör och olja. Stek brysselkål och lök tills blandningen fått fin färg och börjat mjukna. Krydda med grovstött kryddpeppar, lite salt och svartpeppar och häll över plommon, vin, vinäger, honung och timjan. Låt blandningen koka in till hälften. Lägg upp på ett fat och servera till skinkan.

Jansson tarte är en rolig, och enkel, variant på en klassisk Janssons frestelse.
Jansson tarte är en rolig, och enkel, variant på en klassisk Janssons frestelse. Bild: Stefan Edetoft

Jansson tarte

4 personer

Genom åren har jag alltid älskat Janssons frestelse. Den här gången ville jag använda mig av den geniala kombinationen av söt lök, potatis och ansjovis och skapa något nytt. En tarte som kan förberedas och sedan värmas upp strax innan servering.

500 g fast potatis

2 gula lökar

2 msk smör

1 msk olivolja

1 rulle färsk smördeg, ca 250 g

1 dl crème fraiche

50 g lagrad ost, t ex Västerbotten

1 burk ansjovisfiléer, ca 125 g

Flingsalt och svartpeppar

1 tsk grovhackad rosmarin

1 äggula

Skala och skär potatisen i riktigt tunna skivor. Skala och dela löken i två delar och skär i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör och olja, stek löken tills den är mjuk och fått fin färg.

ANNONS

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Skär med en vass kniv en 2–3 cm bred ram runt om smördegen och pricka botten med en gaffel. Fördela ut crème fraiche i botten av pajskalet och toppa med riven ost. Varva skivad potatis med stekt lök och ansjovis, krydda med ytterst lite salt och nymald svartpeppar. Fördela ut hackad rosmarin och pensla kanten med äggula. Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter tills pajen fått fin färg och potatisen är genomgräddad. Godast ljummen.

Julkaka med mandel och björnbär.
Julkaka med mandel och björnbär. Bild: Stefan Edetoft

Julkaka med mandel och björnbär

8–10 bitar

En makalöst god och lättlagad mandelkaka som är glutenfri och toppas med drivor av fluffigt vispad grädde och syrliga björnbär. Gör gärna kakan dagen innan och toppa med valfritt julgodis. Även fint hackad mandel och vit choklad passar bra att toppa med.

Mandelspån och smör till formen

Mazarinbotten:

300 g mandelmassa

150 g smör

3 ägg

1 tsk finrivet apelsinskal

1 dl mandelmjöl

Fyllning:

2 dl crème fraiche

3 dl vispgrädde

1 dl florsocker

1/2 tsk äkta vaniljpulver

2 dl björnbär, frysta och tinade

Garnering:

Julgodis och björnbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform som mäter 20 cm i diameter och strö ut mandelspån. Grovriv mandelmassan och dela smöret i mindre bitar, rör samman till en krämig konsistens. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och rör till sist ner finrivet apelsinskal och mandelmjöl. Fördela smeten i formen och baka längst ner i ugnen i cirka 40 minuter tills kakan är genomgräddad.

ANNONS

Vispa crème fraiche tillsammans med grädde, florsocker och vaniljpulver, tjockt och pösigt. Ta undan hälften och blanda ner björnbären, rör samman lätt. Lägg upp kakan på ett fat och garnera med björnbärsgrädden. Toppa med resten av vaniljgrädden och forma toppar med en spatel. Fördela ut björnbär och valfritt godis och pudra över lite florsocker.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS