GP , Kollektivtrafik , spårvagn , buss , munskydd, trängsel
GP , Kollektivtrafik , spårvagn , buss , munskydd, trängsel Bild: Jenny Ingemarsson

Klart: Priserna sänks i kollektivtrafiken

Trots konflikten är det nu klart att biljettpriserna sänks i kollektivtrafiken – efter den tillfälliga höjningen.
– Att nu kunna frysa biljettpriserna är oerhört viktigt för oss i RödGrön Ledning, säger Louise Jeppsson (V), ordförande i Infrastruktur och Kollektivtrafiknämnden i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den 8 januari höjdes priserna för att åka med Västtrafik. En månadsbiljett blev då 20 kronor dyrare. En höjning som Socialdemokraterna hade som vallöfte att stoppa men blev nedröstade i kollektivtrafiknämnden.

Men en satsning på billigare kollektivtrafik gör att priserna sänks tillbaka igen den 28 april. Det meddelar styret Rödgrön Ledning i ett pressmeddelande.

– Vi kan inte samtidigt höja priserna för kollektivtrafiken, när det för många är det enda sättet att ta sig till skola och arbete, säger Louise Jeppsson (V), ordförande för Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i pressmeddelandet.

Men oppositionspartierna i Västra Götalandsregionen ville stoppa prissänkningen.

ANNONS

– Vi ser en risk för ökade kostnader och i det läget tycker vi att det är oansvarigt att inte genomföra en normal ökning av biljettpriserna, sa Birgitta Granquist (L), ledamot i nämnden, till GP för en dryg vecka sedan.

Men än är inte det sista ordet sagt. Eftersom oppositionspartierna är i majoritet i regionfullmäktige kan en höjning ske senare redan i år.

Så höjdes priserna – nu sänks de tillbaka

Innan höjningen 8 januari (och efter 23 april)

Enkelbiljett: 35 kronor

Flexbiljett (försvinner ur sortimentet 23 april): 620 kronor

1 dygn: 115 kronor

3 dygn: 230 kronor

30 dagar: 815 kronor

90 dagar: 2 200 kronor

365 dagar: 8 150 kronor

Efter höjningen 8 januari

Enkelbiljett: 36 kronor (+1 krona/2,9%)

Flexbiljett (försvinner ur sortimentet 23 april): 635 kronor (+15 kronor/2,4%)

1 dygn: 115 kronor, ingen höjning

3 dygn: 230 kronor, ingen höjning

30 dagar: 835 kronor (+20 kronor/2,5%)

90 dagar: 2 255 kronor (+55 kronor/2,5%)

365 dagar: 8 350 kronor (+200 kronor/2,5%)

Priserna avser en vuxenbiljett inom en zon (A, B eller C).

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS