Kunder rasade när Ica delade ut gratis Marabou

När Ica-butiken i Lilla Edet delade ut gratis Marabou-chokladkakor var det många kunder som reagerade starkt. Detta efter att chokladjätten bojkottats av flera stora företag.
– Det är inte en kampanj som vi hade gjort idag, säger Ica-handlaren Patrik Johansson.

ANNONS
|

Den senaste veckan har flera företag bojkottat Mondelez-produkter efter att Ukraina svartlistat dem. Mondelez, som är jätten bakom bland annat Marabou och Daim, har fortsatt sin verksamhet i Ryssland trots protester.

Ikea, Liseberg, Försvarsmakten och SJ är några av företagen som numera har stoppat inköp av Mondelez-produkter. Under tisdagen meddelade även Västra Götalandsregionen att även de stoppar sina inköp av chokladmärket.

Matvarubutikerna i Sverige har ännu inte gått ut med någon bojkott. Bara för någon dagar sedan reagerade kunder på Ica Boström i Lilla Edet på att butiken delade ut gratis Marabou-chokladkakor till deras medlemskunder.

En kund som hört av sig till TTELA tyckte det var ”extremt nonchalant och av snikenhet”. Patrik Johansson, Ica-handlare på Ica Boström, menar att det var en kampanj som bokades in för flera månader sedan.

ANNONS

– Det är inte en kampanj vi hade gjort idag. Kampanjen bokades för längesedan. Det blir lite konstigt om vi har skickat ut något till våra stammiskunder för att sedan när de besöker butiken inte följer upp, säger han.

Följer Icas riktlinjer

Ica-butiken har haft en skylt uppsatt om kampanjen och även de fick ta emot en del kundreaktioner.

– Kunden kan välja vilken chokladkaka man vill köpa och vi har andra alternativ. Vi har inga planer på att ha fler egna kampanjer för Mondelez-produkter.

Det är centrala Ica som bestämmer hur Ica-butikerna ska hantera situationer. Bland annat genom att sätta riktlinjer.

– Vi följer centrala Icas hållbarhetsprinciper som har tagits fram genom FN:s och regeringens riktlinjer, säger Patrik Johansson.

Icas riktlinjer innebär bland annat att inte sälja produkter som är producerade eller förpackade i Ryssland.

Ingen minskad försäljning

När TTELA ringde runt till andra Ica-butiker svarar alla samma sak. Anders Blomster är butikschef på Ica kvantum i Vänersborg.

– Vi följer Icas rekommendationer. Vi kommer ha kvar Mondelez-produkter, men inte för exponering. Vi kommer inte ha någon reklam för det och inga egna kampanjer, säger han.

Anders Blomster berättar att Mondelez har försäkrat Ica om att inga av produkterna som har levererats till butikerna har producerats i Ryssland, vilket är en av anledningarna till att produkterna kommer att stanna på Ica-hyllorna.

ANNONS

– Hittills har det varit väldigt lugnt. Jag har inte sett någon våldsam skillnad i försäljningen. Det är ungefär som vanligt, skulle jag påstå.

ANNONS