Långben är mobbad! Mobbad!

Det är dags att gå på in på djupet med Disneyfigurerna. Kalle Anka på julafton sitter djupt rotat i den svenska folksjälen. Hela gänget: Kalle, Musse, Långben och alla de andra är djupt rotade i nästan varenda svensk persons kulturella medvetande faktiskt.

ANNONS
|

Både som Musse Piggs nästan överdrivna storsinthet och charm och Kalle Ankas cynism och bitterhet ger oss någon form av trygghet, och därför bryr vi oss sällan om att se figurerna annat än på ytan.

Har ni till exempel tänkt på att Musse Pigg heter just Musse Pigg på svenska? Musse Pigg. Vad är det för namn? Mickey Mouse borde väl rimligtvis bli Micke Mus eller något sådant? Låt vara att Musse (eller Micke) verkar vara rätt Pigg, men översättaren har väl ändå tagit sig för stora friheter?

Och Kalle sen! Kalle Anka! På engelska heter han Donald Duck, vilket får en viss kraft genom att båda namnen börjar på D, och på norska heter han ju exempelvis Anders And. Men i Sverige har man helt enkelt tänkt: "Ja, här vi en anka, vad ska vi kalla ankan....hmmm....Jo! Vi kallar honom Kalle, det är ju ett klatschigt namn!".

ANNONS

Men den allra mest skymfade personen i dramat är Goofy. Stackars Goofy bär på svenska namnet JANNE LÅNGBEN.

Jag säger det igen: Janne Långben. Varför i hela fridens namn ska han heta Janne? Såvitt jag förstår så syftar namnet Goofy på något sätt på att han är klumpig och osmidig, så Långben är väl inte heller direkt någon bra översättning.

Men nu till den största skymfen. Kalle heter Anka, han är en anka. Musse heter Musse för han är en mus. Men varför heter inte Goofy/Långben något som säger vilket djur han är?

Jo, för att han är en hund, och det vill man inte riktigt skylta med. Tänk efter nu, kära läsare.

Musse har en hund. Pluto är en sån där hund som sover på Musses golv, jagar ekorrar och Musse har i koppel. Långben är också en hund. När man tänker efter så är Långben och Pluto väldigt lika i ansiktet.

Vad tänker Långben när han kommer hem till sin polare Musse och ser en av sina bröder ligga på golvet som en ... som en hund?

Borde han inte lacka ur rätt rejält? Och inte nog med detta, Långben får utstå ännu mer.

ANNONS

Kalles brud är Kajsa Anka, Musses brud är en mus, det är vi alla med på. Men den enda tjej som Långben haft en flört med, Klarabella, är en KO! En Ko!

Hon är visserligen ihop med Horace Horsecollar, vad han nu heter på svenska, men han är en häst så där ökar perversionerna bara.

Jag vet inte riktigt vad min poäng är med det här, kanske att Disneyvärlden inte är så oskyldig som den kan verka!

ANNONS