Långtidsprognosen: Så blir vädret i sommar

Mycket pekar på att sommaren 2023 blir betydligt varmare än normalt. Den heta och extremt torra sommaren 2018 kan återupprepas visar långtidsprognoserna inför sommaren.
– Mitt tips är att köpa på sig fläktar, säger Madeleine Westin, meteorolog på TV4.

ANNONS
|

Många är vi som minns sommaren 2018. De ljumma kvällarna. Eller den extrema hettan som liksom bet sig fast. De varma baden. Men också den svåra torkan, bevattningsförbuden och problemen med skördarna.

– Vi har väldigt stora likheter med 2018. Det kan vi inte komma ifrån, säger Madeleine Westin, meteorolog på TV4 och chef för TV4:s väderredaktion.

Hon har tittat på den europeiska långtidsprognosen gjord av vädertjänsten ECMWF den amerikanska långtidsprognosen som pekar i samma riktning.

Långtidsprognoserna ska ses som en indikation, då osäkerheten är stor. Det man tittar på här är tryckfältet, hur luften strömmar och väderfenomenen La Niña och El Niño. Nu är vi i en mellanperiod, La Niña är just avslutad och vi kommer att gå in i El Niño. Det styr tryckfältet på höjd, vilket i sin tur påverkar vädret längre ned mot marken, berättar Madeleine Westin.

ANNONS

– Det prognoserna talar för nu är att vi ska få en högtrycksblockering och få upp väldigt varm luft, torr luft, över stora delar av Skandinavien och att det också skulle kunna bli ganska nederbördsfattigt, säger hon.

Blockeringen innebär att högtrycket breder ut sig över en enorm yta, biter sig fast och motar bort lågtrycken. Det var vad som hände sommaren 2018.

– Högtrycket bara fortsatte och fortsatte att bita sig fast och värmen fortsatte att strömma in över oss, säger Madeleine Westin.

Prognoserna pekar på att lågtrycken istället kommer att befinna sig längre söderut i Europa. Där ser det ut att bli betydligt blötare väder. Så pass att det kan ställa till det.

– Tittar man ned mot norra Italien, Montenegro och södra Frankrike kan det bli ganska besvärligt väder, lågtrycken och regnområdena styrs söderut. Där ser det ut att bli mer nederbörd än normalt.

Vädret sommaren 2023

Slår prognoserna in blir det istället Skandinavien som får de extrema temperaturerna.

Redan i juni pekar prognoserna på att temperaturerna kommer att vara över de normala. Högtrycket, med den varma, torra luften, börjar då etablera sig i Västsverige för att sedan växa in över resten av landet – och parkera sig.

ANNONS

– Juni är i sig en ganska sval månad, men här kan man ändå se att vi får dagar över 25 grader, vilket många tycker är ganska härligt. Och sedan fortsätter temperaturen att stiga under sommaren.

Väder i juli och augusti

I juli och augusti kan det bli extremt hett. Vanligtvis brukar temperaturen nå över 30 grader några dagar de här månaderna. Nu pekar prognoserna på att det kan bli mer än bara några få dagar.

När i den här prognosen ser det ut att bli varmast?

– Det ser ut som att det fortsätter att bli varmare och varmare under hela sommaren, säger Madeleine Westin.

Hon säger att det inte är omöjligt att vi i sommar är uppe och snuddar på Sveriges värmerekord: 38 grader i Målilla 2018. I fjol var det snuddande nära att det blev så varmt.

– Men man får ta höjd för att det är osäkert.

Samtidigt kan det bli extremt torrt. Nu i april finns det gott om grundvatten, vilket är bra inför sommaren. Men så såg det ut även våren 2018, påpekar Madeleine Westin.

– Bara för att det är gott med vatten nu betyder det inte att vi inte drabbas i sommar.

Hon säger att det handlar om så mycket mer än att det är soligt och härligt ute. Som hur skördarna påverkas. Hur det blir med vattentillgången.

ANNONS

Hennes tips är att köpa på sig fläktar, parasoll och solskydd. Och att inte slösa med vatten.

– Även om det finns gott om grundvatten nu kan man ta det lite försiktigt. Bevattningsförbuden kommer att komma.

LÄS MER:Då kommer värmen – högtryck tar sig in över Mölndal

LÄS MER:Mycket pollen i Mölndal 2023 – medicin hjälper mot symtom

LÄS MER:Här sätts jättekonstverket på nya Åbybadet upp

ANNONS