Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

14,7 miljoner till skredsäkring

Under tisdagen meddelade Statens geotekniska institut (SGI) att staten avsatt 14,7 miljoner kronor till skredsäkring efter Göta Älv, där 8,54 miljoner kommer gå till projekt i Lilla Edet.

Det är en del av de statliga bidragen som staten delat ut efter yttranden från SGI och Delegationen för Göta älv. Bidragen kommer att täcka 70 procent av kostnaden för skredsäkringen resterande del kommer kommunen och en privat aktör stå för.

Läs även: Delegation Göta älv- en modell för framtiden

De 8,54 miljonerna delas ut över fem olika projekt i Lilla Edets kommun. Projekten är Västra älvstranden, Område Gårdaån, Tingberg, Norra Skansenvägen, Hjärtum 2:22 och Kärra 8:2.

– Det är viktigt att starta med de prioriterade områdena och de här bidragen gör att vi får fart på arbetet. Nu får kommunen närmare nio miljoner för det fortsatta arbetet och under nästa år skulle de kunna ha uppåt 20 miljoner att satsa på skredsäkring, säger Per Bohlin, vid SGI.

Västra älvstranden är det mest prioriterade området i satsningen längs hela älven och får fem av de 8,54 miljonerna. Kommunen har redan påbörjat säkringen av Västra Älvstranden och de pengarna som skjuts till i det här projektet är tänkt att täcka de kostnader som kommunen haft.

Därefter läggs två miljoner på skredsäkrande åtgärder vid Gärdanån och Tingsberg. Vid Norra Skansenvägen ska området norr om Smörkullen säkras och där ges ett bidrag på 700 000 kronor för åtgärderna.

Under 2018 har 40 miljoner satts av staten för skredsäkring och under 2019 kommer den summan att fortsätta att öka.